The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Laurence

Hoeveel lichtopbrengst moet een beamer hebben?

De lichtopbrengst van een beamer wordt uitgedrukt in ANSI lumen. Het aantal lumen heeft een grote invloed op de duidelijkheid van je projectie. Let wel: meer is niet altijd beter. Wil je weten wat de ideale lichtopbrengst is? Vraag jezelf dan af waarvoor je de beamer wilt gebruiken. Op deze pagina help ik je de beste keuze te maken.

Een hoge lichtopbrengst geeft een duidelijk beeld

Je kunt de lamp van een beamer vergelijken met een gloeilamp. Hoe hoger de lichtopbrengst, hoe feller de lamp. Hierdoor zorgt een hoger aantal ANSI lumen voor een extra heldere projectie. Dit betekent dat beelden ook in een verlichte kamer duidelijk zichtbaar zijn. Heeft de beamer een lage lichtopbrengst, dan moet je de kamer verduisteren. Als je de projectie groter maakt, verdeelt de beamer het licht over een groter oppervlak. In dit geval heb je meer ANSI lumen nodig.

Zakelijk of educatie: minimaal 2.000 ANSI lumen

In een kantoor of klaslokaal is het niet handig als je de ruimte steeds moet verduisteren. Om die reden is een hogere lichtopbrengst in theorie altijd beter. Het nadeel is dat je voor de hoogste lichtopbrengst ook het meeste betaalt. Kies daarom voor een acceptabele lichtopbrengst die minimaal een duidelijk beeld oplevert. Voor vergaderruimtes of klaslokalen raden wij minimaal 2.000 ANSI lumen aan. Zoek je een beamer voor een grote conferentie- of collegezaal, kies dan voor minimaal 3.000 lumen.

Thuisbioscoop: 1.000 tot 3.000 ANSI lumen

Een filmavond met een beamer vindt bijna altijd in het donker plaats. Doordat de ruimte al donker is, heb je geen hoge lichtopbrengst nodig. Een hoog aantal ANSI lumen is juist nadelig voor je filmbeleving. Door de hoge helderheid ontstaat er een kleiner contrast tussen donkere en lichte beelden. In dit geval lijkt een zwart beeld eerder donkergrijs, waardoor beelden minder realistisch zijn. Kies daarom voor een lichtopbrengst van minimaal 1.000 en maximaal 3.000 ANSI lumen.

Gaming: 2.000 tot 3.000 ANSI lumen

Games speel je zowel in het daglicht als in het donker. Om deze reden is het handig als de beamer een gemiddelde lichtopbrengst heeft. Ga uit van minimaal 2.000 en maximaal 3.000 ANSI lumen. Hiermee is het beeld duidelijk zichtbaar als je in een donkere ruimte gamet. Tegelijkertijd is de lamp niet zo fel dat de contrastwaarde er te veel onder lijdt.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 12.753 beoordelingen