The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lieze

Hoe monteer ik mijn onderbouw dampkap?

Een dampkap voor onderbouw monteer je onder een keukenkastje of direct aan de muur. Hoe je dit aanpakt, lees je in de volgende 6 stappen. Het is een algemeen stappenplan voor alle merken dampkappen. De precieze stappen per merk staan beschreven in de meegeleverde handleiding.

Benodigdheden

Benodigdheden monteren onderbouw dampkap

Voor het monteren van een onderbouw dampkap heb je nodig:

  • Een meetlat
  • Een potlood
  • Een boormachine
  • 2 slangklemmen
  • Een extra paar handen
  • Een zaag (bij montage onder een keukenkast)
  • Een waterpas (bij montage aan de muur)
  • Pluggen (bij montage aan de muur)

Stap 1. Bepaal de plaatsing

Juiste plaatsing dampkap boven fornuis

Een onderbouw wasemkap monteer je onder een keukenkastje of aan de muur. Om te zorgen dat de dampkap recht boven je kookplaat of fornuis hangt, teken je met potlood een hartlijn op de achterwand. Dit is een verticale lijn die het midden van de kookplaat aangeeft. Let er ook op dat je de juiste afstand tussen de kookplaat en de dampkap aanhoudt. Hoeveel centimeter dit is, staat in de handleiding.

Stap 2. Verwijder de folie

Beschermfolie op dampkap

Op veel dampkappen zit beschermfolie. Deze folie verwijder je voor het monteren, want nu kom je er nog gemakkelijk bij. Voor het verwijderen van de beschermfolie haal je eerst de vetfilters uit de dampkap. Hierna trek je de folie er rustig af.

Stap 3. Teken de benodigde openingen

Plaatsing onder keukenkast

Plaats de meegeleverde mal aan de onderkant van het keukenkastje. Zorg dat het midden een verlengde is van de getekende hartlijn. Markeer de schroefgaten en het gat voor het aansluitsnoer. Als je de dampkap aansluit op de luchtafvoer, teken je ook de opening voor de afvoer.

Plaatsing aan muur

Pak de mal voor montage aan de muur en houdt deze tegen de plek waar de dampkap komt. Zorg dat de mal waterpas ligt en dat het midden een verlengde is van de getekende hartlijn. De bovenkant van de mal staat gelijk aan de bovenkant van de dampkap. Hierna markeer je de plekken van de schroefgaten.

Stap 4. Boor de openingen

Boormachine

In de meegeleverde handleiding staan de benodigde diameter en schroeven.

Plaatsing onder keukenkast

Boor de schroefgaten en de opening voor het elektriciteitssnoer in de onderkant van je keukenkast. Bij het aansluiten van de dampkap op de luchtafvoer zaag je ook de opening voor de afvoer in de keukenkast.

Plaatsing aan muur

Je hebt de meegeleverde bevestigingshaken en pluggen nodig. Boor de markeringen op de muur en plaats de pluggen. Hierna bevestig je de haken met de schroeven.

Stap 5. Monteer de dampkap

Onderbouw dampkap

Nu heb je een extra paar handen nodig.

Plaatsing onder keukenkast

Til de dampkap naar de onderkant van de kast en duw het elektriciteitssnoer door de zojuist geboorde opening. Vervolgens zet je de dampkap vast met de in de handleiding aangegeven schroeven. Doe dit via de binnenkant van de keukenkast in de bovenkant van de dampkap.

Plaatsing aan muur

Til de dampkap naar de muur en monteer hem aan de bevestigingshaken. Hoe je dit precies doet, staat beschreven in de meegeleverde handleiding.

Stap 6. Monteer de afvoerbuis

Afvoerbuis dampkap

Plaats de luchtafvoerslang aan de uitblaastuit en maak hem vast met een slangklem. Monteer nu de uitblaastuit in de opening van de dampkap en zet hem vast door te draaien. Vervolgens maak je de luchtafvoerslang vast aan de afvoer naar buiten. Plaats indien nodig een terugslagklep en maak de slang vast met een slangklem. Past jouw luchtafvoerleiding niet? Raadpleeg dan de handleiding.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen