The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Devon

Onderbouw dampkap kopen: waar op letten?

Een onderbouw dampkap is een platte wasemkap die je onder een keukenkastje of aan de wand plaatst. Let bij het kopen van je onderbouw dampkap op je huidige afvoersysteem, de breedte van je kookplaat, de plaatsing en benodigde accessoires.

Onderbouw dampkap kiezen

Onderbouw dampkap

Bij het kopen van een onderbouw dampkap vraag je jezelf het volgende af:

 • Plaats je de dampkap onder je keukenkastje of aan de wand?
 • Welk afzuigsysteem heb je thuis?
 • Welke breedte dampkap heb je nodig?
 • Hoeveel afzuigcapaciteit wil je in je keuken?

Plaatsing

Onderbouw dampkap in een keuken

Je plaatst een onderbouw dampkap onder een kastje of aan de wand. Maak je gebruik van het luchtafvoersysteem? Houd dan rekening met de plaatsing van de luchtafvoerbuis.

 • Onder een keukenkastje: de afvoerbuis loopt door het keukenkastje naar buiten.
 • Aan de wand: je ziet de afvoerbuis over de muur lopen.

Afzuigsysteem

Voorbeeld luchtstroom dampkap

Voordat je een onderbouw wasemkap kiest, is het belangrijk om te kijken naar het huidige afzuigsysteem in je woning. Er zijn 3 mogelijke situaties:

 • Luchtafvoersysteem: de dampkap voert de lucht af naar buiten.
 • Recirculatiesysteem: de dampkap filtert de lucht en blaast deze schoon de keuken in.
 • Centraal afzuigsysteem: de dampkap is aangesloten op het centraal afzuigsysteem. Heb je geen ruimte voor een afvoerbuis? Overweeg het apparaat om te bouwen naar een recirculatie dampkap. Dan filtert de kap de kookdampen en blaast schone lucht terug de keuken in.

Maatvoering

Tekening maten dampkap

Omdat je een onderbouw dampkap niet in een kastje inbouwt, hoef je geen nismaten op te meten. Er zijn 2 soorten onderbouw wasemkappen: modellen van 60 centimeter breed of 90 centimeter breed.

Let op de volgende zaken:

 • Breedte kookplaat: het is belangrijk dat je dampkap altijd even breed of breder is dan je kookplaat. Anders voert het apparaat niet alle kookdampen af.
 • Benodigde afzuigcapaciteit: een onderbouw dampkap heeft een lagere afzuigcapaciteit dan bijvoorbeeld een wandschouw wasemkap. Controleer van tevoren goed hoeveel afzuigcapaciteit je nodig hebt in je keuken.

Installatie

Installatie materiaal dampkap

Om een onderbouw dampkap te installeren, heb je een meetlat, potlood, boormachine en pluggen nodig. Kijk goed naar welke boormachine geschikt is voor jouw muur. Raadpleeg altijd de meegeleverde installatiehandleiding van de leverancier. Voor sommige afvoersystemen heb je extra accessoires nodig:

 • Luchtafvoersysteem: je hebt een luchtafvoerbuis nodig. Kijk op de productpagina om te zien welke diameter je nodig hebt.
 • Recirculatiesysteem: je hebt koolstoffilters of een recirculatieset nodig. Op de productpagina zie je welke je nodig hebt om jouw wasemkap om te bouwen.

Filters

Filters dampkap

Bij goedkope onderbouw dampkappen krijg je vaak synthetische vetfilters meegeleverd. Na verloop van tijd zijn deze verzadigd en moet je nieuwe kopen. Wanneer je dit liever niet hebt, kies je voor een model met aluminium of metalen filters. Als deze vies zijn, maak je ze eenvoudig schoon met een sopje. Je hoeft hierdoor niet steeds nieuwe filters te kopen.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen