The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Marijn

Hoe sluit je een vrijstaande koelkast aan?

Eindelijk, je nieuwe koelkast is binnen! Voordat je je boodschappen een plek geeft, moet je nog een aantal stappen doorlopen. We leggen hier uit hoe je jouw koelkast in 7 stappen gebruiksklaar maakt.

Koelkast installeren in 7 stappen

Koelkast installeren

Met de volgende stappen installeer je je koelkast op een veilige manier.

  • Stap 1. Zorg voor een stopcontact
  • Stap 2. Zorg voor de juiste omgeving
  • Stap 3. Kies voor een vlakke ondergrond
  • Stap 4. Houd 5 centimeter vrij
  • Stap 5. Controleer de ruimte voor de deur
  • Stap 6. Zet de koelkast aan
  • Stap 7. Zet de koelkast op 4°C

Stap 1: zorg voor een stopcontact in de buurt

Stopcontact

Een koelkast sluit je aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat deze dichtbij is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen gebruikt. Deze hulpstukken kunnen de constante hoge stroom vaak niet aan, waardoor ze verhitten en in brand vliegen. Heb je een Amerikaanse koelkast met waterdispenser? Zorg dan ook voor een waterkraan in de buurt.

Stap 2: zorg voor de juiste omgeving

Juiste omgeving

Zorg ervoor dat de omgevingstemperaturen overeenkomen met de klimaatklasse van de koelkast. De ruimte moet dus niet te koud, te warm of te vochtig zijn. Zo voorkom je dat de koelkast stukgaat en je boodschappen bederven. Zet je koelkast ook niet in direct zonlicht of naast een warmtebron, zoals een oven en radiator.

Stap 3: zorg voor een vlakke ondergrond

Vlakke ondergrond

Je zet de koelkast op een vlakke ondergrond neer. Op deze manier voorkom je dat je boodschappen gaan rollen en de koelkast meer geluid produceert. Met de voetsteuntjes stel je de koelkast zo in dat hij lichtjes achterover helt. Zo sluit de deur beter en verspil je geen energie.

Stap 4: houd 5 centimeter vrij

Afmetingen

Een koelkast heeft ruimte nodig om te ventileren. Houd minimaal 5 centimeter vrij bij de achter- en eventueel zijkanten van de koelkast. In de handleiding staat ook de aangeraden afstand. Hierdoor koelt de koelkast beter en verbruikt hij niet meer energie dan wanneer je deze vlak tegen de muur zet.

Stap 5: controleer de ruimte voor de deur

Draairichting koelkast

Check of er genoeg ruimte is zodat de deur van de koelkast 90 graden open kan. Is de standaard draairichting van de deur links en komt dat niet uit? Bij sommige koelkasten kun je de deur omdraaien. Wil je dat wij dit voor je doen in ons magazijn? Kies dan deze extra service bij je bestelling.

Stap 6: zet de koelkast aan

Wacht 24 uur

Wanneer de koelkast stevig op de gewenste plek staat, zet je de koelkast aan. De meeste koelkasten hebben een aan- en uitknop. Wanneer deze knop ontbreekt, gaat het apparaat aan zodra je de stekker in het stopcontact steekt. Is de koelkast niet rechtop vervoerd? Dan zit er mogelijk olie van de motor in de compressor. Wacht dan 4 uur met het aanzetten van je koelkast, zodat de olie zakt. Zo voorkom je dat de koelkast stuk gaat.

Stap 7: stel de koelkast in op 4°C

4 graden

Je stelt de koelkasttemperatuur in op 4°C. Op deze temperatuur bewaar je je boodschappen het best. Leg wat flessen water in de koelkast, zodat de temperatuur sneller daalt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen