The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door James

Advies over hogedrukreinigers

Probeer je terrasmeubelen of stoeptegels maar eens schoon te maken met je tuinslang en een borstel. Natuurlijk lukt dat, maar het duurt wel langer. Met een hogedrukreiniger klaar je die klus een stuk sneller. We behandelen hier de belangrijkste eigenschappen van hogedrukreinigers en helpen je zo de geschikte hogedrukreiniger voor jouw klussen te vinden.

1. Wat en hoe vaak ga je reinigen?

Motor schoonspuiten

Met elke hogedrukreiniger reinig je alles. Zelfs met het simpelste model spuit je een melkstal of tractor schoon. Dat wil alleen niet zeggen dat dat de meest praktische oplossing is. Op basis van de waterdruk, wateropbrengst en de reinigingscapaciteit zijn de hogedrukreinigers in categorieën ingedeeld. Een hogedrukreiniger voor een af-en-toe klus is geschikt voor het sporadisch schoonmaken van je tuinmeubelen, tuingereedschap en fiets. Een hogedrukreiniger voor een regelmatige reinigingsklus haal je met regelmaat uit je schuur om je middelgrote terras, voertuig, schutting of gevel te reinigen. En ga je veelvuldig een intensieve reinigingsklus uitvoeren, zoals het schoonmaken van grotere (landbouw-) voertuigen, zwembaden en grote terrassen, dan zijn zware hogedrukreinigers zeer welkom.

2. Welke aandrijving wil je?

Benzine hogedrukreiniger

Ga je voor een elektrische of een benzine hogedrukreiniger? Op plekken waar geen stroomvoorziening is, ben je met benzine beter af. Je hebt meer flexibiliteit, omdat je niet gebonden bent aan de plaats waar precies je stroomaansluiting zit. Desalniettemin heb je altijd te maken met een aansluitpunt voor het water. Verreweg de meeste hogedrukreinigers werken via een elektrische aansluiting voor het normale voltage van 230 volt. Het zijn vooral de professionele hogedrukreinigers die wel eens op krachtstroom van 400 volt werken. Deze sluit je dus niet zomaar aan op je netspanning. Hiervoor gebruik je speciale krachtstroom stekkers en aansluitpunten.

3. Welke accessoires zijn geschikt voor mijn klus?

Terrasreiniger

Het is altijd handig om de juiste accessoires voor een klus paraat te hebben. Een terras reinig je bijvoorbeeld prima zonder terrasreiniger, maar dat gaat wel een stuk minder snel en niet bepaald spatvrij. Krijg je een vuilfrees meegeleverd, dan krijg je een geconcentreerde straal, waarmee je vuil eenvoudig van je oppervlak afspuit. Ga je je auto wassen, gebruik dan een wasborstel. Hiermee reinig je hem namelijk niet alleen grondiger, maar ook nog eens krasvrij. Het ontstoppen van je riool of regenpijp doe je met een rioolrat. Ook andere accessoires en onderdelen om te vervangen vind je bij ons op de overzichtspagina voor hogedrukreiniger accessoires.

4. Wil je een hogedrukreiniger voor professioneel gebruik?

Professionele hogedrukreiniger

Pak jij je hogedrukreiniger enkele keren per jaar, maandelijks of dagelijks uit je schuur? Van een professionele hogedrukreiniger verwacht je dat je die dagelijks veelvuldig mag belasten en dat hij ook grove verontreiniging aankan. Deze hogedrukreinigers zijn tevens zo gebouwd dat jij of de monteur eenvoudig reparaties verricht zonder de hele machine uit elkaar te hoeven halen. Het professionele zit hem dus vooral in het gebruikte materiaal, de mogelijkheid tot (zelf) repareren en de gebruiksduur. En als je met heet water of zelfs stoom de verontreiniging te lijf wilt gaan, zoals bij industriële toepassingen, dan zijn warmwater hogedrukreinigers een welkome hulp.

James
Artikel van:
James Tuingereedschapspecialist

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.549 beoordelingen