The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Bob

Hoe kies je een snelle draadloze oplader?

Met een snelle draadloze oplader zit je smartphone tot wel 4 keer zo snel vol als met een normale lader. Je lader moet dan wel hetzelfde laadprofiel hebben als je smartphone. Hier leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een draadloze snellader.

Welk laadprofiel heb je nodig?

draadloze oplader snel laden

Het laadprofiel is een stukje techniek dat snel draadloos opladen mogelijk maakt. Je smartphone en je draadloze oplader moeten hetzelfde laadprofiel hebben. Voor je iPhone moet je draadloze oplader dus draadloos snelladen voor iPhones ondersteunen. Kies niet zomaar een lader met hoog vermogen. Als de lader niet het juiste laadprofiel heeft, valt de snelheid terug naar de standaardsnelheid. Ga dus altijd voor een draadloze oplader die geschikt is voor jouw merk smartphone. Met je accessoires (zoals smartwatches) hoef je geen rekening te houden, want alleen smartphones kunnen draadloos snelladen.

Welke lader heeft welk laadprofiel?

draadloze oplader smartwatch smartphone apple watch iphone

Je draadloze oplader hoeft niet van hetzelfde merk te zijn als je smartphone. Kijk alleen goed naar welk laadprofiel de lader ondersteunt. Er is een standaard laadprofiel (EPP), maar slechts 3 merken gebruiken dat: Nokia, Sony en LG. Daartegenover staan Apple, Samsung, Huawei, Google en Xiaomi, met allemaal hun eigen laadprofiel. Gelukkig ondersteunen draadloze snelladers vaak meerdere laadprofielen. De meeste draadloze snelladers laden zowel Apple als Samsung smartphones snel op. Dat is vooral handig bij opladers waar je meerdere smartphones tegelijk mee oplaadt.

Samsung: ook op vermogen letten

Draadloze oplader Samsung

Samsung wijkt net iets af van de rest. Zij hebben namelijk voor nieuwere toestellen een sneller laadprofiel in het leven geroepen. De Samsung S10 serie ondersteunt draadloos snelladen met 12 Watt in plaats van 10 Watt. De Note 10 en S20 serie halen zelfs 15 watt. Om de maximale snelheid te halen, heb je dan ook de nieuwste Samsung lader nodig. Kijk bij het uitzoeken van een draadloze oplader voor deze toestellen dus juist wel naar het vermogen.

Hoe werkt snel draadloos opladen eigenlijk?

Snel draadloos opladen

Een standaard draadloze oplader laadt je telefoon op met een vermogen van 5 Watt. Via draadloos snelladen levert de lader tussen de 7,5 Watt en 20 Watt. Door met 20 Watt te laden zit je telefoon ongeveer 4 keer zo snel vol als met 5 Watt. Het ingewikkelde is echter dat elk smartphonemerk een andere vorm van snelladen ondersteunt. Zo laad je iPhones maximaal op met 7,5 Watt terwijl Huawei en Samsung smartphones 15 Watt aankunnen. Het stukje techniek dat dit snelle opladen mogelijk maakt heet een laadprofiel.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 8.793 beoordelingen