The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Bob

Hoe kies je een snelle draadloze oplader?

Met een snelle draadloze oplader zit je smartphone tot wel 4 keer zo snel vol als met een normale lader. Je lader moet dan wel hetzelfde laadprofiel hebben als je smartphone. Hier leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een draadloze snellader.

Welk laadprofiel heb je nodig?

draadloze oplader snel laden

Het laadprofiel is een stukje techniek dat snel draadloos opladen mogelijk maakt. Je smartphone en je draadloze oplader moeten hetzelfde laadprofiel hebben. Voor je iPhone moet je draadloze oplader dus draadloos snelladen voor iPhones ondersteunen. Kies niet zomaar een lader met hoog vermogen. Als de lader niet het juiste laadprofiel heeft, valt de snelheid terug naar de standaardsnelheid. Ga dus altijd voor een draadloze oplader die geschikt is voor jouw merk smartphone. Met je accessoires (zoals smartwatches) hoef je geen rekening te houden, want alleen smartphones kunnen draadloos snelladen.

Welke lader heeft welk laadprofiel?

draadloze oplader smartwatch smartphone apple watch iphone

Je draadloze oplader hoeft niet van hetzelfde merk te zijn als je smartphone. Kijk alleen goed naar welk laadprofiel de lader ondersteunt. Apple, Samsung, OnePlus en Huawei hebben allemaal een eigen laadprofiel. Sony, Nokia en LG gebruiken samen een algemeen laadprofiel. Gelukkig ondersteunen draadloze snelladers vaak meerdere laadprofielen. De meeste draadloze snelladers laden zowel Apple als Samsung smartphones snel op. Dat is vooral handig bij opladers waar je meerdere smartphones tegelijk mee oplaadt. De laadprofielen van OnePlus en Huawei vind je alleen op opladers van die merken zelf.

Apple en MagSafe

Apple MagSafe oplader voor iPhone 12

Apple heeft 2 verschillende laadprofielen. Alle iPhones vanaf de iPhone 8, inclusief de iPhone 12 serie, ondersteunen snel draadloos opladen met 7,5 watt. De iPhone 12 toestellen ondersteunen ook extra snel opladen via MagSafe opladers. Dankzij de ingebouwde MagSafe magneet zit je lader altijd op de juiste plek om het maximale vermogen te leveren. Bij oudere iPhones werkt extra snel laden en het magnetische vastklikken niet, dus het heeft geen zin om daar een MagSafe lader voor te kopen.

Samsung: ook op vermogen letten

Draadloze oplader Samsung

Samsung wijkt net iets af van de rest. Zij hebben namelijk voor nieuwere toestellen een sneller laadprofiel in het leven geroepen. De Samsung S10 serie ondersteunt draadloos snelladen met 12 Watt in plaats van 10 Watt. De S20, Note 10 en Note 20 series halen zelfs 15 watt. Om de maximale snelheid te halen, heb je dan ook een 15 watt Samsung lader nodig. Kijk bij het uitzoeken van een draadloze oplader voor deze toestellen dus juist wel naar het vermogen.

Hoe werkt snel draadloos opladen eigenlijk?

Snel draadloos opladen

Een standaard draadloze oplader laadt je telefoon op met een vermogen van 5 watt. Via draadloos snelladen levert de lader tussen de 7,5 watt en 30 watt. Door met 20 watt te laden zit je telefoon ongeveer 4 keer zo snel vol als met 5 watt. Het ingewikkelde is echter dat elk smartphonemerk een andere vorm van snelladen ondersteunt. Zo laad je iPhones maximaal op met 7,5 watt, kunnen Samsung smartphones 15 watt aan en OnePlus smartphones zelfs 30 watt. Het stukje techniek dat dit snelle opladen mogelijk maakt heet een laadprofiel.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen