The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Dorieke

Hoe gebruik je een keramische pan?

Een keramische pan is een pan met een laagje keramiek aan de binnenkant. Het laagje vormt de antiaanbaklaag. De pan heeft een andere gebruiksaanwijzing dan een pan met een standaard antiaanbaklaag. In dit artikel leggen we je uit hoe je de keramische pan gebruikt en onderhoudt, zodat je er lang plezier van hebt.

Voor gebruik

pan met een keramische baklaag met kip en tomaten

Voor gebruik was je de pan af met wat afwasmiddel en een zachte spons of borstel. Daarna droog je de pan goed af en zet je 'm op het fornuis met een laagje olie. Laat de olie op laag vuur heet worden. De olie is heet wanneer het borrelt. Zet dan het vuur uit en laat de olie helemaal afkoelen. Vervolgens spoel je de pan schoon met water en droog je hem af. De pan is nu klaar voor gebruik.

In gebruik

Keramische pan met pasta, gehaktballen en groenten

Een keramische antiaanbaklaag is bestand tegen temperaturen tot 400 ℃. Daarentegen is het niet nodig om de warmtebron heel hoog te zetten. Keramiek verdeelt de warmte gelijkmatig en houdt het goed vast. Hierdoor schakel je de warmtebron terug wanneer de pan op temperatuur is. De keramische antiaanbaklaag is erg glad. Het lijkt hierdoor dat boter of olie niet nodig is. Toch raden we aan dit wel te gebruiken. Zonder boter of olie branden de ingrediënten namelijk alsnog aan.

Even wennen

keramische pan met gebakken eitje

Een keramische antiaanbaklaag is een stuk gladder dan een standaard antiaanbaklaag. Hierdoor is het even wennen om in een keramische pan te bakken. Dit merk je goed wanneer je aardappels bakt. Het duurt langer voordat de buitenkant krokant is, terwijl de binnenkant dan al gaar is. Om het gebruik van de pan goed onder de knie te krijgen, raden we aan om een paar keer een eitje te bakken. Speel met de hoeveelheid boter of olie en met de temperatuur.

Onderhoud

witte, keramische pan met spaghetti, zalm en tomaten

Gebruik geen metalen voorwerpen in de pan om krassen en beschadigingen in de antiaanbaklaag te voorkomen. Na gebruik reinig je de pan met de hand. Laat de pan afkoelen of spoel 'm af met warm water. Boen vet- een eetresten schoon met wat afwasmiddel en een zachte spons of borstel. Droog de pan daarna af met een theedoek. Is de pan verkleurd? Kook er dan wat water en azijn in om 'm weer blinkend schoon te krijgen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen