The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dorieke

Hoe kies je een keukenrobot?

Het kiezen van een keukenrobot is een hele klus. Allereerst bedenk je wat je ermee wil maken. Dit doe je om te bepalen welk vermogen en welke functies je wil. Je hebt keukenrobots voor grote of kleine bereidingen, met of zonder accessoires, in allerlei merken en kleuren. In dit artikel doorloop ik de functies zodat je jouw ideale keukenrobot kiest.

Keukenrobot kiezen

Met deze handige keukenhulp wil je verschillende bereidingen maken en je wilt er lange tijd mee vooruit gaan. Met onderstaande vragen helpen we je een goede keuze te maken:

 • Wat wil je precies bereiden?
 • Welk vermogen heb je nodig?
 • Hoeveel beslag wil je in één keer maken?
 • Welke gebruiksgemakken wil je?
 • Welke accessoires heb je nodig?
 • Wat zijn de verschillen tussen de merken?
 • Wanneer heeft een keukenmixer een lange levensduur?

Wat wil je bereiden?

Wat kan ik bereiden met een keukenrobot?

Met een keukenrobot klop, kneed en mix je verschillende ingrediënten tot een mooi geheel. Je gebruikt de keukenrobot vooral voor het maken van taarten, cakes, brooddeeg en andere baksels. Dit doe je met de standaard meegeleverde deeghaak, ballongarde en menghaak. Kies dus voor een keukenrobot wanneer je vooral wil bakken en daar een keukenhulp voor zoekt.

Welk vermogen heb je nodig?

Keukenrobot met deeghaak

Het vermogen geeft aan hoeveel energie de motor nodig heeft om te draaien. Vaak zijn keukenrobots met een hoog vermogen krachtiger, maar dit is niet altijd zo. Een keukenrobot met directe aandrijving heeft minder vermogen nodig om dezelfde kracht te leveren, doordat alle energie direct in het mixen gaat. Bij het kneden van zwaar deeg, zoals brood- of pizzadeeg, heb je een krachtige keukenrobot nodig.

Wil je af en toe zwaar deeg kneden?

 • Directe aandrijving vanaf 300 watt
 • Indirecte aandrijving vanaf 800 watt

Wil je regelmatig en langdurig zwaar deeg kneden?

 • Directe aandrijving vanaf 325 watt
 • Indirecte aandrijving vanaf 1200 watt

Hoeveel beslag wil je in 1 keer maken?

Keukenrobot voor kleine bereidingen

Kleine tot middelgrote bereidingen

Heb je een klein huishouden en wil je niet per se grote hoeveelheden deeg tegelijk kneden? Dan is een keukenrobot met een mengkom van 3 tot 4 liter een goede keuze voor jou. Een voordeel is dat deze keukenrobot minder ruimte inneemt op je aanrecht. In een mengkom van 3 tot 4 liter maak je beslag voor 1 taart.

Keukenrobot voor grote bereidingen

Grote bereidingen

Wil je graag grote taarten of meerdere baksels tegelijk maken? Kijk dan naar een keukenrobot met een mengkom vanaf 5 liter. In een mengkom van 5 liter maak je beslag voor 1,5 tot 2 taarten. Wil je meer tegelijk maken? Kijk dan naar een mengkom tussen de 6 en 7 liter waarin je beslag voor 2,5 taarten maakt. Houd er wel rekening mee dat zo’n keukenrobot meer ruimte inneemt op jouw aanrecht en wat lastiger te verplaatsen is.

Welke gebruiksgemakken wil je?

Antispatdeksel voor gebruiksvriendelijke keukenrobot

Je hebt verschillende functies die het gebruiksgemak vergroten. Zie hieronder de opties:

 • Extra mengkom: zo maak je meerdere bereidingen tegelijk.
 • Mengkom met maataanduiding: zo meet je vloeistoffen direct af.
 • Antispatdeksel: zo spettert de inhoud niet uit de kom.
 • Softstart: zo schieten de ingrediënten niet in de lucht.
 • Antislipvoetjes: zo blijft jouw robot op z’n plek staan.

Wil je een gebruiksvriendelijke keukenrobot, maar weet je nog niet precies wat voor één? Kijk dan naar onze selectie van gebruiksvriendelijke keukenrobots volgens klanten.

Welke meegeleverde accessoires wil je?

Veelzijdige keukenmixer met veel accessoires

Met een keukenrobot klop, kneed en mix je jouw ingrediënten, maar met de juiste accessoires doe je er nog veel meer mee. Zo heb je robots met een blenderopzetstuk, pastaroller, gehakt- en graanmolen, een foodprocessor opzetstuk, roomijsmaker of slowjuicer. Bij sommige merken zitten opzetstukken standaard bij de keukenrobot en bij andere merken schaf je deze zelf aan. Bedenk van te voren goed wat je met jouw keukenrobot wil maken om zo te bepalen welke opzetstukken je wil.

Welke merken zijn er?

KitchenAid vs Kenwood keukenrobots

Binnen keukenrobots heb je 2 grote merken, namelijk KitchenAid en Kenwood. Beide merken maken kwalitatief hoogwaardige keukenrobots. De KitchenAid keukenrobots hebben allemaal een directe aandrijving van de motor. De keukenrobots van Kenwood hebben een indirecte aandrijving. Aan het design van KitchenAid is meer aandacht besteed, maar bij Kenwood heb je meer betaalbare uitbreidingsmogelijkheden. Bosch heeft ook veel keukenrobots. Zij onderscheiden zich vooral door veel accessoires mee te leveren voor een zachte prijs.

Wat is de levensduur?

keukenrobot met lange levensduur

Hoe lang de keukenrobot meegaat, is afhankelijk van de investering die je doet en hoe vaak je ‘m gebruikt. Keukenrobots gemaakt van metaal zijn beter dan die van plastic. Met een RVS mengkom doe je langer dan met een kunststof mengkom. Keukenrobots met een sterke motor, geschikt voor zwaar deeg, kunnen meer aan en gaan dus langer mee. Over het algemeen geldt dat hoe meer je investeert, hoe langer de keukenrobot meegaat.

Welk design past bij jou?

Design keukenrobot

Meestal staat een keukenrobot permanent op het aanrecht. Let bij het kiezen van jouw keukenrobot dus op het formaat, zodat je weet of ‘ie op jouw aanrecht past. Kijk hierbij ook goed naar het design en de kleur. De hele tijd tegen een keukenrobot kijken die je niet mooi vindt, is natuurlijk erg vervelend. Wil je de keukenrobot liever opbergen na gebruik? Let er dan op dat grote modellen erg zwaar zijn en dus lastig te verplaatsen.© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen