The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Steven

Welke verversingssnelheid kies je voor je gaming monitor?

Een monitor met een hoge verversingssnelheid zorgt voor vloeiende beelden en is daarom een belangrijk onderdeel van je gaming setup. Als beginnende gamer, of als niet-gamer, heb je genoeg aan een 60Hz of 75Hz monitor. Als ervaren gamer kijk je liever naar een 144Hz monitor. Ben je een e-sporter? Dan kies je het beste voor 240Hz.

Wat is de verversingssnelheid?

Refresh rate verversingssnelheid 60 Hz 120 Hz

Je monitor creëert de illusie van bewegend beeld door stilstaande beelden achter elkaar te zetten. De verversingssnelheid geeft aan hoeveel beelden je monitor weergeeft per seconde. Dit wordt aangegeven in aantal hertz. Een hoge verversingssnelheid zorgt voor vloeiende beelden. Niet te verwarren met de framerate, die uitgedrukt wordt in fps (frames per second). De fps geeft namelijk aan hoeveel beelden je videokaart per seconde produceert. Voor een 144 hertz verversingssnelheid heb je dus een videokaart nodig die minimaal 144 fps produceert.

Verversingssnelheid kiezen

3 verschillende monitoren, een zakelijke monitor, een gaming monitor en een curved monitor.

De verversingssnelheid van je monitor heeft invloed op de weergave van je games, maar ook op je prestaties. Het is dus belangrijk dat je de juiste kiest. De meest voorkomende refresh rates zijn 60, 75, 144 en 240 hertz. Wij helpen je kiezen.

  • 60Hz - Voor beginnende gamers die adventure en strategy games spelen
  • 75Hz - Voor beginnende gamers die shooters en race games spelen
  • 144Hz - Voor ervaren gamers en fanatieke shooter liefhebbers
  • 240Hz - Voor professionele e-sporters

60Hz - Voor beginnende gamers

Monitor 60 Hz Netflix films

Een 60 hertz monitor geeft maximaal 60 beelden per seconde weer. Veel gamers zien dit als een vereiste om te gamen. Je hebt geen dure videokaart nodig om 60 full hd beelden per seconde te produceren. Daarom is een 60Hz monitor perfect voor de beginnende gamer. Voor eenvoudige games waar weinig bewegende beelden in zitten, zoals Minecraft, is 60 hertz meer dan voldoende. Ook bij adventure games zoals Assassin's Creed en GTA V zit je goed met een 60Hz beeldscherm.

75Hz - Voor beginnende shooter-gamers

Monitor 75 Hz eenvoudige games

75 Hertz oogt net wat sneller dan 60 hertz. Je krijgt dan ook 25% meer beelden. In een shooter of race game kan dit net genoeg zijn om je tegenstander te verslaan. Een doorgewinterde gamer zal bij 75Hz wat haperingen ervaren, maar als beginnende gamer merk je dit niet. Een 75Hz gaming monitor is een goede optie voor de beginnende gamer die shooters speelt of simpelweg meer dan 60Hz wil, maar niet de hoofdprijs wil betalen.

144Hz - Voor ervaren gamers

Gaming monitor 144 Hz verversingssnelheid refresh rate snel

Een 144 hertz monitor geeft beelden zeer vloeiend weer. Hier heb je het meeste baat bij wanneer je een ervaren gamer bent die shooters of andere snelle games speelt zoals Call of Duty. Het verschil tussen 60Hz en 144Hz is goed te zien. Waar bij 60Hz nog redelijk wat screen tearing zichtbaar is, is dit bij 144Hz minimaal tot niet aanwezig. Voor een 144Hz monitor moet je iets dieper in de buidel tasten, maar je graphics gaan er flink op vooruit.

240Hz - voor diehard en e-sporters

Monitor 240 Hz refresh rate verversingssnelheid supersnel

240 hertz zorgt voor levensechte bewegingen. Het verschil tussen 240Hz en 144Hz is moeilijk te zien, tenzij je een een diehard gamer bent of meedoet aan e-sporttoernooien. Want hoewel dit slecht zichtbaar is, merkt een ervaren gamer dit wel in het aantal kills. 240Hz zorgt voor een scherper beeld tussen verversingen en meer up-to-date informatie over je omgeving. Dus, ben je een competitieve gamer of wil je dat ooit worden? Dan is een 240Hz monitor wat voor jou.

PlayStation 5 en Xbox Series X

De PlayStation 5.

De PlayStation 5 en Xbox Series X geven maximaal 120 fps weer. Om het uiterste uit je console te halen kies je dus voor een gaming monitor met een verversingssnelheid van 120 hertz of hoger. Een PlayStation 5 en Xbox Series X hebben geen DisplayPort aansluiting, dus moet de monitor hdmi 2.1 hebben. Let hier goed op, want hdmi versies vóór 2.1 ondersteunen slechts 60 fps bij een resolutie van 4K.

G-sync en Freesync

Gsync en Freesync op monitor

Een 144Hz gaming monitor die samenwerkt met een videokaart die elke seconde 144 frames produceert, geeft het beeld perfect vloeiend weer. De realiteit is echter dat een videokaart elke seconde een ander aantal fps oplevert. Dit zorgt voor onregelmatigheden op het scherm, zoals haperingen of screen tearing. De oplossingen hiervoor zijn G-sync en Freesync. Deze vormen van adaptive sync zorgen ervoor dat de monitor op ieder moment de verversingssnelheid aanpast aan het aantal fps van je videokaart. Zo loopt dit dynamische duo mooi synchroon, zonder haperingen.

Benodigde hardware

Steven toont een videokaart.

De vuistregel is vrij eenvoudig: hoe hoger het aantal beelden per seconde, hoe krachtiger de videokaart moet zijn. Zo heb je voor 144Hz/144fps gaming een betere videokaart nodig dan voor een 60Hz/60fps gaming. De resolutie weegt hier ook in mee. Een 4K resolutie vraagt namelijk meer van je videokaart dan full hd. Kies vooral een monitor die bij jouw videokaart en type gaming past.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen