The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Laurence

Wat is de ideale kijkafstand tot mijn tv?

De manier waarop je een film of game ervaart, hangt niet alleen af van beeldtechnieken. Je kijkafstand speelt hier ook een grote rol in. Als je te ver van een tv zit, zijn kleine details slecht zichtbaar. Zit je te dicht op een scherm, dan zie je de schermpixels zitten. Op deze pagina helpen we je de ideale afstand te kiezen.

Kijkafstand per inchformaat

We hebben de aangeraden kijkafstanden voor de populairste formaten tv voor je uitgezocht:

  • 32 inch: Tot 2,5 meter
  • 43 inch: 1,5 tot 3 meter
  • 49 inch: 2 meter tot 3,5 meter
  • 55 inch: 2 meter tot 4 meter
  • 65 inch: Vanaf 3 meter

Natuurlijk zijn deze aangeraden afstanden slechts een leidraad. Je persoonlijke voorkeur en de gebruikssituatie spelen ook een rol. Kom je er echt niet uit? Kom dan eens langs in één van onze winkels om de tv's in het echt te bekijken.

Resolutie en formaat

tv resolutie

Wanneer je te dicht op het scherm zit, zie je dat een beeld uit kleine puntjes (pixels) bestaat en wordt het beeld minder scherp. De meeste televisies beschikken over een 4K resolutie, waardoor je ook van dichtbij nog scherpe beelden ziet. Kies je voor een grote tv (groter dan 55 inch), let dan zeker goed op de kijkafstand. Zit je te dicht op een tv van bijvoorbeeld 65 inch, dan kan de scherpte van het beeld tegenvallen. Voor tv's van 32 inch of kleiner is full hd vaak genoeg.

Let op je gebruikssituatie

Tv gebruikssituatie formaat

Vraag jezelf tijdens het bepalen van de kijkafstand af waar je de tv voor wilt gebruiken. Speel je vaak games, dan kun je beter iets dichter op het scherm zitten. Op deze manier ga je helemaal op in de actie en zijn details duidelijker zichtbaar. Als je vaak voetbal- of tenniswedstrijden kijkt, is het juist beter als je iets verder van de tv zit. Het is namelijk niet prettig als je met je ogen steeds een bal moet volgen.

Bekijk de tv virtueel in je woonkamer

tv formaat bekijken

Wil je weten hoe de tv er vanaf je kijkafstand uitziet? Download dan de Coolblue app en open de augmented reality functie. Je toont hiermee elk schermformaat virtueel in je kamer. Het maakt niet uit of je de tv op een kastje of aan de muur wilt plaatsen. Zo weet je zeker dat je het formaat kiest dat bij je kijkafstand past.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen