The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Laurence

Kies jouw tv formaat

De keuze voor het beste tv formaat is een stuk complexer dan het lijkt. Zo is groter niet altijd beter, bijvoorbeeld als je dicht op de tv zit. Speel je games, kijk je naar sportwedstrijden of wil je helemaal opgaan in een film, dan is een iets groter beeld wel een aanrader. Naast de kijkafstand moet je rekening houden met een aantal andere factoren, zoals de resolutie en het gebruiksdoel van de tv. Op deze pagina leg ik uit waar je allemaal op moet letten tijdens het kiezen van het ideale formaat.

Klein, middel of groot

Op deze pagina maken we onderscheid tussen kleine, middelgrote of grote tv's. Het precieze inch formaat dat hierbij past, is voor iedereen anders. De een vindt een 50 inch scherm niet groot, terwijl de ander het als thuisbioscoop ziet. Toch is het handig als je weet wat voor formaat we ongeveer bedoelen wanneer we over klein of groot praten.

Klein

Kleine tv's hebben een schermformaat van 32 inch of kleiner.

Middelgroot

Een middelgrote tv is minimaal 40 inch en maximaal 55 inch.

Groot

Grote tv's hebben een schermformaat van 58 inch of groter.

Wat is je kijkafstand?

Als je ver van een klein scherm zit, is het moeilijk om de ondertiteling te lezen of kleine details te zien. Zit je te dicht op een groot scherm, dan kunnen details in een bovenhoek je soms ontgaan of kan het beeld onscherp lijken. Om het juiste formaat tv te bepalen, raden we je aan om de afstand tussen je kijkpositie en de plek waar je tv komt te meten. Als je deze afstand weet, lees dan onze adviespagina over kijkafstand of raadpleeg de filters op onze televisiepagina. Natuurlijk is kijkafstand ook een kwestie van smaak, maar om het je makkelijker te maken raden we je een bepaalde afstand bij bepaalde formaten tv's aan.

Hoe scherp moet het beeld zijn?

Resolutie

De resolutie van een televisie bepaalt uit hoeveel pixels het beeld is opgebouwd. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Zo is de 4K UHD resolutie 4 keer scherper dan de Full HD resolutie. Zoek je een kleine tv voor in de keuken, dan zie je weinig verschil tussen beide resoluties. Op een groter scherm is het verschil in detail een stuk beter zichtbaar. Daarom raden wij een grote tv aan als je van plan bent om naar 4K beelden te kijken via YouTube, Netflix of 4K Blu-rays. Op deze manier haal je alles uit de beeldscherpte.

Waarvoor gebruik je de tv?

Gebruik

Als fanatiek filmkijker wil je zoveel mogelijk opgaan in elk detail van een film. Om die reden is het belangrijk dat je voor een groot scherm zit. Voor gaming is een grote tv ook een aanrader. Een tegenstander die op een verre afstand staat, komt hierop duidelijker in beeld. Op een groter scherm zijn de details van een sportwedstrijd, zoals voetballen of rugnummers, duidelijk zichtbaar. Kijk je vaak naar tv programma's als het nieuws of een talkshow, dan is het minder belangrijk dat elk detail in beeld komt. Het bekijken van deze shows op een groot scherm bevalt misschien minder. Doordat ze nog niet in een hoge resolutie worden uitgezonden, wordt het beeld onscherp.

Bekijk de tv virtueel in je woonkamer

augmented reality

Wil je weten hoe de tv in je kamer staat? Download dan de Coolblue app en open de augmented reality functie. Hiermee tover je elk schermformaat virtueel in je kamer. Het maakt niet uit of je de tv op een kastje of aan de muur wilt plaatsen. Zo weet je zeker dat je het juiste formaat kiest.

Waar plaats je de tv?

Plaatsing tv

Wil je de tv in een kast zetten? Kijk dan naar de volledige afmetingen van de tv, inclusief de voet. Bij muurbevestiging moet je rekening houden met de ruimte aan de muur. Voor de ideale kijkervaring zorg je ervoor dat de onderrand van de tv op dezelfde hoogte als je ogen is wanneer je op de bank zit. Let hierbij op dat de tv niet zo groot is dat hij tegen een kastje of schilderij komt. Kijk voor je aankoop ook naar welke passende muurbeugel je neemt. Zo controleer je direct of het formaat van de beugel geschikt is voor je muur.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen