The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thomas

Mijn koelkast maakt geluid, waarom?

Elke koelkast maakt geluid, maar of die geluiden goed zijn is vaak moeilijk in te schatten. De ventilator maakt een zoemend of blazend geluid om ijsvorming te voorkomen. Het koelsysteem kraakt, tikt of borrelt. Dit komt door de koude lucht die door de leidingen gaat. Het zoemende geluid komt door de compressor die aanslaat.

Zoemend of brommend

Zoemende koelkast

Elke koelkast heeft een compressor, dit is de motor die het koelsysteem aandrijft. De compressor maakt een zoemend of brommend geluid wanneer deze aanslaat. De compressor slaat alleen aan wanneer het in de koelkast warmer is dan de ingestelde temperatuur. Bij energiebesparende modellen is het normaal dat de compressor langer blijft lopen. Heb je er toch veel last van? Door de koelkast goed te vullen en hem niet naast een warmtebron te zetten verminder je het aanslaan van de compressor.

Blazend

Blazende koelkast

Tegenwoordig hebben steeds meer koelkasten een functie tegen ijs- en rijpvorming, ook wel Low Frost of No Frost genoemd. Deze modellen hebben een ventilator die zorgt voor een luchtcirculatie aan de binnenkant van het apparaat. Deze ventilator produceert een blazend of zoemend geluid.

Borrelend of klotsend

Borrelende koelkast

Het koelsysteem van een koelkast of vriezer maakt een borrelend, klotsend en soms een druppelend geluid. Deze geluiden worden veroorzaakt door het koelmiddel dat door de leidingen van het koelsysteem circuleert.

Krakend of tikkend

Krakende koelkast

Een krakend of tikkend geluid komt vanuit het koelsysteem. De temperatuurverschillen zorgen voor het inkrimpen en uitzetten van metaal. De thermostaat produceert een kort tikkend of klikkend geluid bij het in- en uitschakelen van de compressor.

Trillend of ratelend

Trillende koelkasten

Hoor je een trillend of ratelend geluid? Dit zijn de leidingen van het koelsysteem aan de achterkant van het apparaat. Dit geluid is volkomen normaal en betekent dat de koelkast nog steeds koelt. Is het trillende geluid opeens harder dan voorheen? Controleer dan of de koelkast waterpas staat en of er iets tegen de leidingen aan de achterkant aankomt. Dit versterkt het trillende geluid namelijk aanzienlijk.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 8.793 beoordelingen