The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kasper

Hoeveel opslagruimte heb ik nodig in mijn laptop?

Wanneer je een laptop wil kopen, is het handig jezelf af te vragen hoeveel opslag je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld heel veel bestanden, foto’s of films? Daar heb je voldoende opslagruimte voor nodig. Maar hoeveel ruimte heb je nodig voor wat voor soort bestanden? Dat en meer leg ik je in dit artikel uit.

Laptop opslagruimte kiezen

Man werkt op laptop.

Er zijn veel verschillende soorten opslag voor laptops. Om de juiste soort en hoeveelheid opslag te kiezen, moet je jezelf het volgende afvragen:

  • Hoeveel opslagruimte heb je nodig?
  • Wil je dat bestanden snel of op een normaal tempo laden?
  • Vind je een combinatie van SSD en een normale harde schijf interessant?

Hoeveel bestanden wil je opslaan?

Twee omgeklapte HP 2-in-1 laptops.

Vraag jezelf af hoeveel bestanden je opslaat en hoe groot deze bestanden zijn. Foto’s, games en films nemen meer ruimte in dan muziek of tekstbestanden. We raden aan om voor minimaal 1 terabyte opslag te kiezen als je veel films en andere grote bestanden opslaat. Bewaar je voornamelijk tekstbestanden en af en toe wat afbeeldingen? Dan heb je voldoende aan 512 gigabyte opslag. Minder opslag is alleen aan te raden als je weinig bestanden opslaat of veel in de cloud werkt.

Hoeveel data bewaar je op hoeveel TB?

1 TB 2 TB 3 TB 4 TB
100 FHD films 200 FHD films 300 FHD films 400 FHD films
20.400 hoge resolutie foto's 40.800 hoge resolutie foto's 61.200 hoge resolutie foto's 81.600 hoge resolutie foto's
17.000 uur muziek 34.000 uur muziek 51.000 uur muziek 68.000 uur muziek

SSD of HDD: welke wil je hebben?

Een Samsung SSD en WD harde schijf.

Wat opslagmedia betreft zijn er voor laptops harde schijven en SSDs. Het voordeel van SSD schijven is dat ze tot wel 10 keer sneller bestanden uitlezen dan een harde schijf, stiller zijn en slijtvaster. Wel zijn SSD schijven met veel opslagcapaciteit duurder dan een harde schijven. De meeste laptops hebben een SSD schijf, of een combinatie van SSD en HDD.

SSD + HDD combo: het beste van 2 werelden

Kingston SSD en Toshiba harde schijf.

Veel laptops zijn tegenwoordig uitgerust met een SSD en een HDD combo. Hierdoor heb je een SSD schijf voor het snel opstarten van je belangrijkste programma's en bestanden, terwijl de HDD veel ruimte biedt voor de rest van je data. Op deze manier profiteer je van het beste van 2 werelden in je laptop.

Opslagruimte voor games

Gaming laptop.

Hoeveel opslagruimte je nodig hebt voor games hangt af van de hoeveelheid games die je speelt. Speel je slechts een handvol verschillende games? Dan heb je genoeg aan 512 GB opslag. Wanneer je meerdere games vaak speelt, is een minimale opslagcapaciteit van 1 TB aan te raden. Let er ook op dat veel games tegenwoordig steeds meer ruimte in beslag nemen. Daarom raden we aan om te kiezen voor ruim voldoende opslagruimte.

Advies op maat in de winkels

Laptop testen in de winkel.

Wil je je potentiële nieuwe laptop graag eerst even vasthouden en testen? Of wil je graag persoonlijk advies van een specialist? Kom dan op afspraak langs in de winkel. Dan maken wij alle tijd voor je. En ben je overtuigd, dan installeren we meteen je nieuwe laptop voor je.

Conclusie

Wanneer je vooral tekstbestanden en foto's bewaart, dan volstaat 512 gigabyte aan opslagruimte. Wil je veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc? Kies dan voor minimaal 1 terabyte opslagruimte. Zo kan je voorlopig vooruit zonder dat je laptop vol dreigt te raken. En wil je vooral heel snel bestanden laden vanaf je laptop, ga dan voor een SSD in plaats van een HDD.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen