The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Printen vanaf je smartphone of tablet

Wil je foto's of documenten printen vanaf je telefoon of tablet, dan kan dat vaak rechtstreeks, zonder dat je daarbij een pc nodig hebt. Ik leg je uit hoe je dat kunt doen met de ingebouwde functie van je apparaat, of met een speciale app.

Wat heb je nodig?

Om te kunnen printen vanaf je smartphone of tablet heb je niet veel nodig. Aan een smartphone of tablet, een printer met wifi en een werkend wifi netwerk heb je al genoeg. Wil je van afstand kunnen printen, dan is het belangrijk dat zowel je printer als je mobiele apparaat verbonden zijn met internet.

Hoe werkt het?

Mobiel printen

Er zijn verschillende apps en technologieën die je kunt gebruiken om te printen vanaf je smartphone. Zo kun je in veel gevallen kiezen voor een standaard in je telefoon gebouwde technologie als Google Cloud Print of AirPrint. Android apparaten ondersteunen standaard Google Cloud Print en iPhone’s en iPad’s maken gebruik van Apple AirPrint.

  1. Zowel Cloud Print als AirPrint zoeken automatisch naar geschikte printers in het netwerk. Ga vanuit het menu van je browser of galerij of andere app naar de optie 'printen' of 'afdrukken' in het menu en selecteer de juiste printer uit de lijst. Het kan soms heel even duren voordat de printer gevonden wordt.
  2. Kies het papierformaat waarop je wilt afdrukken en geef aan hoeveel afdrukken je wilt maken. Druk vervolgens op ‘afdrukken’ of ‘print’.

Apps

Daarnaast zijn er ook veel apps van printerfabrikanten. Bijna elk merk heeft er wel een. Of je gebruik wilt maken van Google Cloud Print, AirPrint of de app van je printerfabrikant hangt er vanaf wat je er precies mee wilt doen. De app van de fabrikant van je printer bevat vaak iets meer opties om bijvoorbeeld foto’s te bewerken of gebruik te maken van geavanceerde functies van je printer. Ook als je printer geen AirPrint ondersteunt kies je voor de app van je printerfabrikant. Daarmee kun je alsnog printen via de app, in plaats van via de printoptie in het menu van iOS. Google Cloud Print en AirPrint hebben minder opties, maar werken erg eenvoudig en rechtstreeks vanuit het afdrukmenu van je smartphone of tablet. Alle apps van Epson, HP, Canon, Brother en Google zijn gratis te downloaden vanuit de App Store (iOS) en Play Store (Android).

Soorten printers

De meeste moderne printers beschikken over wifi en zijn daarom geschikt voor gebruik met een mobiel apparaat. Wil je je printer alleen gebruiken om foto’s af te drukken, of wil je dat ook onderweg kunnen doen, dan kies je voor een pocket printer. Ben je niet op zoek naar een speciale smartphone printer maar wil je naast foto’s ook documenten kunnen printen, dan kies je het best een fotoprinter met meer dan 4 cartridges. Daarmee druk je de mooiste foto’s af op fotopapier.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 7.028 beoordelingen