The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door David

Advies over de snelheidsklasse van een laptop

De vraag 'Hoe snel is deze laptop?' is vrij lastig te beantwoorden. Want wat de één heel snel vindt, is voor de ander juist te langzaam. Wij hebben de snelheid van een laptop aan de hand van een aantal specificaties ingedeeld in 3 categorieën: basisklasse, middenklasse en topklasse. Zo weet je beter wat je van een laptop mag verwachten.

Hoe bepalen we de snelheidsklasse?

Voor de snelheid van een laptop vinden wij de processor het belangrijkst. Dit is namelijk het 'brein' van je laptop en bepaalt welke taken deze aankan en hoe snel dat gaat. Het type opslag maakt veel uit voor de opstartsnelheid en hoe snel programma's opstarten. Een laptop met een SSD of Flash geheugen start sneller op dan een laptop met een gewone harde schijf. Vervolgens bepaalt het werkgeheugen hoeveel taken je tegelijkertijd uitvoert zonder dat je laptop daardoor trager reageert.

Basisklasse

Een Acer Chromebook met Intel Core i3 icoon.

Laptops in deze klasse hebben een processor die geschikt is voor simpele taken, zoals internetten en tekstverwerken. Ook Chromebooks vallen binnen de basisklasse terwijl ze wel snel opstarten, maar vaak een minder krachtige processor hebben.

Een laptop in deze klasse heeft:

  • Een processor tot en met Intel Core i3 of AMD A12
  • Een gewone harde schijf (HDD), een SSD of Flash geheugen
  • Werkgeheugen (RAM) tot en met 8 GB

Middenklasse

Een Asus laptop met Intel Core i5 icoon.

Deze laptop hebben een processor die al wat zwaardere programma's, zoals Photoshop, of games aankan. Een SSD zorgt ervoor dat een middenklasse altijd snel (in ongeveer 15 seconden) opstart en dat je ook grotere bestanden snel opent. De meeste middenklassers hebben 8 GB aan werkgeheugen.

Een laptop in deze klasse heeft:

  • Een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor
  • Een SSD (eventueel een SSD én een HDD)
  • Werkgeheugen vanaf 4 GB

Topklasse

Een Microsoft Surface laptop met Intel Core i7 icoon.

Met een laptop in de topklasse kun je ervan uitgaan dat je laptop zware programma's en games snel en soepel draait. Zo zijn video's bewerken, 3D modellen maken en virtual reality gaming een makkie en blijft je laptop snel. Dat heeft vooral te maken met de krachtige processor en het werkgeheugen.

Een laptop in deze klasse heeft:

  • Een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor
  • Een SSD (eventueel een SSD én HDD)
  • Werkgeheugen vanaf 8 GB


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 13.173 beoordelingen