The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kasper

Welke processor heb ik nodig in mijn laptop?

De processor wordt vaak het hart of het brein van de laptop genoemd. Het is dan ook hét centrale onderdeel, dat voor een belangrijk deel bepaalt hoe snel je notebook is en wat je er allemaal mee kunt. Op deze adviespagina vergelijken we processoren en helpen we je het antwoord te vinden op de vraag: welke processor heb ik nodig voor welke gebruikssituatie?

In het kort

Gebruikssituaties Mogelijk met...
Internetten, e-mailen & tekstverwerken Elke processor
Onderweg Elke processor
Studie AMD Ryzen 3, Intel Core i3 of hoger
Foto's bewerken AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger
Video's bewerken AMD Ryzen 7, Intel Core i7 of hoger
Games spelen AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger (+ videokaart)

Welke processor past het beste bij mijn gebruik?

Omdat processors in vele variaties voorkomen, is de belangrijkste vraag in de zoektocht naar de juiste processor: waar ga ik mijn laptop voor gebruiken? Herken jij je in één van onderstaande situaties, bekijk dan welke processor wij aanraden voor deze specifieke situatie.

Internetten, e-mailen & tekstverwerken en onderweg

Man werkt aan presentatie op laptop met kopje koffie naast hem op tafel.

Internetten, mailen en tekstverwerken

Dit zijn eenvoudige taken die je op elke laptop uitvoert. Val je in deze categorie, dan hoef je dus niet speciaal te letten op de processor. Het is wel zo dat je met een betere processor meerdere dingen tegelijk doet. Dus: én internetten, én een muziekje luisteren, én je mail checken, én een filmpje downloaden.

 • Geschikte processor: Alle processors
 • Aanbevolen: AMD A6 / Intel Pentium
Man stopt laptop in zijn rugzak.

Onderweg

Laptops voor onderweg hebben een inch formaat van maximaal 15,6 en wegen maximaal 1,5 kilogram. Iedere processor is geschikt voor onderweg laptops, het is belangrijker om te kijken naar het gewicht en de afmeting van de laptop. Een Intel Core m3, m5 of m7 is echter aan te raden, omdat deze processors energiezuiniger zijn.

 • Geschikte processor: Alle processors
 • Aanbevolen: AMD A6 / Intel Pentium

Studie en foto's bewerken

Meisje werkt op laptop in trein.

Studie laptop

Als student wil je een laptop met genoeg rekenkracht die je ook nog makkelijk meeneemt. Een degelijke processor, bijvoorbeeld een Intel Core i3, is dan ook aan te raden. Zo doe je onderzoek terwijl je 20 tabbladen tegelijkertijd hebt openstaan of werk je met zware grafische software.

 • Geschikte processor: AMD A8 of hoger, Intel Core m3 of hoger
 • Aanbevolen: AMD A10 / Intel Core i3
Man werkt in Photoshop op laptop.

Foto's bewerken

Ga je aan de slag met programma's als Photoshop, dan vraag je wat meer van de rekenkracht van je laptop en daarmee ook van je processor. Wil je regelmatig foto's bewerken, ga dan voor een Intel Core i5 of AMD A12 processor. Kies daarnaast voor minimaal 6 GB aan werkgeheugen.

 • Geschikte processor: AMD A12 / Intel Core i5 of hoger
 • Aanbevolen: AMD Ryzen 5 / Intel Core i5

Video's bewerken en games spelen

Man bewerkt video's op laptop.

Video's bewerken

Het bewerken van video's kan je laptop zwaar belasten. Zeker tijdens het renderen of bij het bewerken van bestanden met een hoge resolutie. Software zoals Adobe Premiere Pro kan alle processorkernen benutten en zo haal je dus zeker voordeel uit een quad-core processor. Verder zijn 8 GB werkgeheugen en een mid range videokaart aan te raden.

 • Geschikte processor: AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger
 • Aanbevolen: AMD Ryzen 7 / Intel Core i7
Meisje speelt Witcher op gaming laptop.

Games spelen

Vrijwel iedere laptop is geschikt om een potje Candy Crush of Angry Birds op te spelen. Als je echter recente en zwaardere games wil spelen, dan heb je een model nodig met een krachtigere processor. Let wel op dat een goede videokaart daarbij essentieel is voor het spelen van zware games. Een mid range videokaart begint bij de NVIDIA GeForce GTX 1050.

 • Geschikte processor: AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger
 • Aanbevolen: AMD Ryzen 7 / Intel Core i7


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 12.612 beoordelingen