The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Hoe kies je een stofzuiger voor allergieën?

Wanneer je last hebt van allergieën is het belangrijk je huis zo goed mogelijk vrij van stof en allergenen te houden. De juiste stofzuiger helpt je daarbij. Er zijn verschillende zaken om op te letten; zoals het filter, de heruitstoot van stof en de zuigmond. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Stofzuiger voor allergieën kiezen?

Allergie en stofzuigen

Wanneer je last hebt van allergieën, is de juiste stofzuiger onmisbaar. Door een goede stofzuiger verminderen de klachten en voorkom je een niesbui wanneer je schoonmaakt. Een stofzuiger speciaal voor allergieën moet aan een paar voorwaarden voldoen om die stempel te krijgen. Welke eigenschappen dat zijn, leggen we je uit zodat je weet waar je op moet letten tijdens het kiezen van een stofzuiger:

  • HEPA filter
  • Type vloer
  • Schoonmaakresultaat
  • Met zak of zonder zak
  • Opzetstukken

HEPA-filter of anti-allergie filter

HEPA filter allergieën

Een HEPA-filter of anti-allergie filter is een uitblaasfilter dat ervoor zorgt dat de uitblaaslucht van je stofzuiger schoon is. Wanneer je last hebt van allergieën is het aan te raden een stofzuiger te gebruiken met een speciaal anti-allergie filter of HEPA 13-, HEPA 14- óf HEPA 15-filter. Deze filters houden 99,95% en 99,995% van de stofdeeltjes tegen. Dit filter moet je elke 6 maanden vervangen voor het beste resultaat.

Type vloer

Type vloer en een stofzuiger

Niet elke stofzuiger is geschikt voor elke type vloer. Wanneer je een nieuwe stofzuiger gaat uitkiezen, is het dus erg belangrijk dat je controleert of de stofzuiger geschikt is voor jouw type vloer. Ga voor een stofzuiger met een parketborstel als je een houten vloer hebt liggen. Deze voorkomt eventuele krassen. Om tapijt en gewone harde vloeren goed schoon te krijgen heb je een turboborstel of combiborstel nodig.

Schoonmaakresultaat

Schoonmaakresultaat en stofzuigen

Het gewenste schoonmaakresultaat hangt voor een groot deel af van de zuigkracht van de stofzuiger. Hoe beter de zuigkracht, hoe beter het schoonmaakresultaat. Maar hoe bepalen we de zuigkracht van een stofzuiger? We beoordelen de zuigkwaliteit van een stofzuiger aan de hand van meerdere eigenschappen. Deze eigenschappen zijn ook nog eens per type stofzuiger verschillend, want we willen niet stofzuigers met zak, zonder zak en steelstofzuigers over 1 kam scheren. Hoe dat precies zit, lees je in ons adviesartikel over zuigkwaliteit.

Met zak vs. zonder zak

Stofzuiger met of zonder zak

Handig, zo’n stofzuiger zonder zak want dan hoef je geen stofzuigerzakken meer aan te schaffen. Dat klopt. Maar als je last hebt van allergieën raden wij toch een stofzuiger met zak aan. Wanneer de stofbak namelijk vol raakt, leeg je hem boven de prullenbak. Het nadeel: het legen van het reservoir is een stoffig klusje. Dit is niet prettig voor mensen met een allergie. Een stofzak gooi je in zijn geheel gemakkelijk in de prullenbak, zonder dat je opnieuw in aanraking komt met stof en vuil.

Opzetstukken

Dierenharen allergieën stofzuigers

Je denkt in eerste instantie misschien niet aan de verschillende opzetstukken die bij een stofzuiger horen, maar toch zijn deze erg belangrijk. Met de juiste accessoires maak je jouw plinten, meubels en alle hoekjes en gaten gemakkelijker en beter schoon. Juist op deze plekken verzamelt zich stof en vuil. Heb je huisdieren? Dan mag een turboborstel of een mini turboborstel niet in het accessoirepakket van je stofzuiger ontbreken. De borstels van dit opzetstuk draaien op hoge snelheid rond en nemen zo moeiteloos dierenharen mee.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen