The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Bob

Tips voor het opladen van je smartphone

De batterij is één van de belangrijkste onderdelen van een smartphone. Deze wil je natuurlijk zo lang mogelijk in topconditie houden. Ben je benieuwd hoe je je toestel het beste oplaadt? Lees dan snel verder.

In het kort: do's en don'ts

Wat kun je beter wel en niet doen als het aankomt op het opladen van de batterij van je smartphone? Een kort overzicht.

Do's

  • Laad je batterij meerdere keren per dag kort op in plaats van 1 keer lang.
  • Gebruik de originele lader.
  • Houd je batterijniveau tussen de 20 en 80%.

Don'ts

  • Heel de nacht aan de lader laten liggen.
  • Een oplader gebruiken die voor een ander apparaat bedoeld is.
  • Tot 100% opladen.

Fabel: eerst volledig leeg, dan 12 uur opladen

accu smartphone leeg

Dit stamt uit de tijd van voor de smartphone. Vroeger hadden mobiele telefoons een nikkel-cadmium-batterij. Deze batterijen hebben een 'geheugen'. Hoe langer de accu de eerste keer werd opgeladen, hoe groter het geheugen en hoe beter je accu het volhield. Smartphones hebben een ander type batterij : lithium-ion- en lithium-polymeer batterijen. Deze hebben niet zo'n geheugen. Je kunt het toestel gewoon meteen aanzetten en gebruiken zonder dat je hem eerst lang moet opladen.

Fabel: hele nacht aan de lader is slecht voor je batterij

batterij indicator smartphone

Ja en nee. De meeste laders en smartphones stoppen vanzelf met laden als de batterij 100% vol zit. Maar er zijn ook opladers die dit niet doen. Blijven opladen terwijl de batterij vol zit, is niet goed. Daarmee overbelast je de batterij. Helaas is het niet echt te achterhalen wanneer je oplader of smartphone stopt met laden bij een volle batterij. Je moet er dus maar van uitgaan dat de fabrikant daarover heeft nagedacht. Los daarvan is het raadzaam om je batterij überhaupt niet tot 100% op te laden.

Fabel: kort opladen is slecht voor de batterij

Kort opladen smartphone

Dit is niet waar. Sterker nog, het is juist goed voor je batterij . De levensduur van een moderne batterij is gebaseerd op laadcycli. Eén cyclus is als je 100% van je batterij verbruikt hebt. Het maakt hierbij niet uit of dat in 1 keer is, of bijvoorbeeld 5 keer 20%. Kortom, je batterij opladen van 70% naar 80% is geen enkel probleem. De levensduur blijft hetzelfde.

Feit: vaak kort opladen is goed voor je batterij

smartphone buiten

Regelmatige korte laadbeurten voor je batterij zijn beter dan 1 lange laadbeurt. In theorie is het het beste om je batterij tussen de 20 en 80% opgeladen te hebben, en je batterij eventjes op te laden nadat je 20% verbruikt hebt. Nu is dit in de praktijk niet altijd haalbaar, maar waar het op neerkomt is dat je batterij het langst zijn capaciteit behoudt als je hem niet helemaal tot 0% laat leeglopen en als je hem regelmatig kort oplaadt in plaats van 1 keer heel lang, tot 100%.

Feit: tot 100% opladen is niet goed voor je batterij

telefoon 100% opladen is slecht

Het liefst houd je je batterijpercentage onder de 100%. Zit hij (langere tijd) op 100%, dan komt er veel spanning op de batterij te staan. Dit genereert weer een hoop warmte en warmte en batterijen gaan niet goed samen. Mocht je er toch voor kiezen om je batterij bijvoorbeeld 's nachts op te laden, waardoor hij langere tijd op 100% zit, haal het toestel dan uit het hoesje als hij daar in zit, en zorg voor een koele omgeving.

Feit: de originele lader is altijd de beste lader

OEM lader

De lader die standaard met het toestel wordt meegeleverd is afgestemd op de batterij die in jouw smartphone zit. Zo zorgt deze altijd voor de goede spanning en de goede laadsnelheid. Uiteraard kun je ook andere opladers gebruiken, maar op een lange termijn zijn deze minder batterij vriendelijk dan de originele lader.

Is je batterij ondanks deze tips toch snel leeg? Wij kunnen in bijna alle Apple, Samsung en Huawei telefoons een nieuwe batterij plaatsen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen