The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rick

Hoe moet ik mijn vaatwasser inbouwen?

Het inbouwen van een vaatwasser klinkt als een lastige klus, maar wanneer je je goed voorbereidt en er de tijd voor neemt, kan iedereen dit zelf. In dit artikel leggen we uit hoe je stap voor stap een vaatwasser inbouwt.

Voorbereiding

De uitleg die we hieronder geven is een gegeneraliseerde uitleg voor het inbouwen van een vaatwasser. Het aantal stappen of de volgorde ervan kan bij jouw vaatwasser afwijken. Gebruik daarom altijd de meegeleverde handleiding en gebruik dit artikel als leidraad. Benieuwd welk gereedschap je nodig hebt voor deze klus? Bekijk dan het volgende artikel.

Stap 1: bevestig de vochtbescherming

Vochtbescherming bevestigen vaatwasser

Om het keukenblad te beschermen tegen de damp die vrijkomt wanneer je de vaatwasser opent, installeren we als eerste de vochtbescherming. Dit is een sticker of een plastic strip van ongeveer 60 cm breed (45 cm bij een smalle inbouw vaatwasser). Deze bevestig je aan de onderkant van je keukenblad op de plek waar de damp vanuit je vaatwasser het keukenblad zou raken. Hoe de vochtbescherming bevestigd moet worden, verschilt per merk. Meestal is het een kwestie van de strip op de juiste plek plakken.

Stap 2: monteer de bevestigingsbeugels

Tekening bevestigen beugels

Voordat we de vaatwasser vast kunnen schroeven in de keuken, moeten we bij een aantal inbouw vaatwassers eerst de bevestigingsbeugels monteren. Of dit bij jouw vaatwasser nodig is, hangt onder andere af van het merk, maar ook van de plaatsing van het apparaat. Komt jouw vaatwasser bijvoorbeeld onder een stenen keukenblad of naast een stenen muur, dan kan daarin niet geschroefd worden. In zulke situaties wijkt de installatie iets af. Kijk dus goed in de handleiding om te zien wat je moet doen.

Stap 3: zet de vaatwasser op zijn plek

Tekening inbouw maten

Steek de stekker in het stopcontact, draai de toevoerslang op de kraan, en sluit de afvoerslang aan op de siphon met behulp van een slangklem of steek hem in de afvoerbuis. Vergeet ook niet de kraan open te draaien. Schuif vervolgens de vaatwasser op zijn plek.

Stap 4: vaatwasser waterpas zetten

Tekening verstelpoten

Het is belangrijk dat de bovenkant van de vaatwasser strak tegen het bovenblad zit. De voorpootjes zijn links en rechts te verstellen. De poot aan de achterkant van de vaatwasser is te verstellen met de schroef midden onder aan de voorkant van de vaatwasser. Gebruik altijd een handschroevendraaier bij het verstellen van de poten van een vaatwasser. Houd de waterpas tegen de dichte deur van de vaatwasser en kijk vervolgens of de vaatwasser recht staat en niet een stukje naar achteren is gekanteld.

Stap 5: keukenpaneel voorbereiden voor bevestiging

Keukenpaneel voorbereiden vaatwasser

Het keukenpaneel wordt aan de deur van de vaatwasser bevestigd met een aantal schroeven. Hiervoor zal je op de juiste plek schroefgaten moeten boren. In de handleiding van jouw inbouw vaatwasser staat precies hoe je moet meten om te bepalen waar deze gaten komen. Meestal doe je dit aan de hand van een sjabloon dat je over de deur heen legt. Let bij het boren op dat je niet te diep boort. Je wilt niet door het paneel heen boren.

Tip: 2 keer meten, één keer boren.

Stap 6: keukenpaneel bevestigen

Tekeninh frontpaneel bevestigen

Nu gaan we het keukenpaneel op de deur van de vaatwasser bevestigen. In de meeste gevallen hang je het keukenpaneel aan de deur van de vaatwasser, om hem vervolgens vast te schroeven. Kijk in de inbouwhandleiding hoe dit bij jouw vaatwasser moet gebeuren.

Stap 7: vaatwasser vastzetten

Tekening vaatwasser vastzetten

Met het paneel erop is het nu tijd om de vaatwasser vast te zetten in de keuken. Gebruik de eerder geplaatste bevestigingsbeugels om de vaatwasser, met een handschroevendraaier, vast te schroeven.

Stap 8: plint terugplaatsen

Plint vatwasser terugplaatsen

Je plaatst tot slot de plint terug. Zaag de plint eventueel bij om ruimte te maken voor de deur.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 11.795 beoordelingen