The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Iris

Welke espressomachine past bij jou?

Met een espressomachine zet je heerlijke koffie van versgemalen bonen. De koffie bereid je onder hoge druk, zodat er een mooie cremalaag op jouw espresso ligt. We maken onderscheid tussen 2 soorten espressomachines; de volautomaat en de pistonmachine. Met beide machines zet je espresso's en cappuccino's, maar toch verschillen de apparaten in veel opzichten van elkaar. In dit artikel leggen we de verschillen haarfijn uit.

Vergelijking volautomaat en pistonmachine

Volautomaat Pistonmachine
Koffiezetten Eenvoudig Ingewikkeld
Instelbare smaak Beperkt Uitgebreid
Kwaliteit melkschuim Gemiddeld Hoog
Hoeveelheid onderhoud Veel Minder
Aanbevolen voor Als je snel en gemakkelijk koffie en cappuccino wilt zetten Als je zelf wilt experimenteren met het maken van koffie en melkschuim

Hoe gemakkelijk zet je een bak koffie?

Volautomaat: met één druk op de knop

Volautomaat: met één druk op de knop

Koffiezetten met een volautomaat is erg eenvoudig. Je drukt simpelweg op de koffieknop, de machine gaat voor je aan het werk en in een handomdraai druppelt jouw kopje vol met koffie. Het apparaat maalt de koffiebonen automatisch en de koffierecepten zijn al precies afgesteld, zodat jij hier geen werk aan hebt. Je hoeft daarom geen koffiekenner te zijn om met een volautomaat een kopje koffie te zetten.

Pistonmachine: veel verschillende handelingen

Pistonmachine: veel verschillende handelingen

Koffiezetten met een pistonmachine is andere koek. Hier komen veel verschillende handelingen bij kijken. Het kost tijd en geduld voordat je dit onder de knie hebt. De bonen maal je zelf op de juiste korrelgrootte in een bonenmaler. De filterdrager vul je met koffie, die je met de juiste kracht aandrukt. Vervolgens let je op een juiste waterdruk en doorlooptijd tijdens het bereiden van de koffie. Veel oefenen en experimenteren dus.

In hoeverre pas je de smaak aan?

Volautomaat: beperkte instelmogelijkheden

Volautomaat: beperkte instelmogelijkheden

Een volautomaat biedt een aantal manieren om de smaak van een kop koffie naar wens aan te passen. Het is mogelijk om de maalgraad van de bonen grover of fijner te zetten. Dit heeft invloed op de intensiteit van de smaak. Daarnaast is het mogelijk om de sterkte per kopje aan te passen. De wat duurdere modellen beschikken over een optie om de waterhoeveelheid, watertemperatuur en hoeveelheid melk in te stellen.

Pistonmachine: tot in de puntjes instelbaar

Pistonmachine: tot in de puntjes instelbaar

Met een pistonmachine zet je een kop koffie precies volgens je eigen recept. Dit komt omdat je hier zelf alle handelingen uitvoert en hiermee veel invloed uitoefent op de uiteindelijke smaak van de koffie. Met een bonenmaler kies je uit een tiental maalstanden voor het malen van de bonen. Je bepaalt zelf hoeveel koffie je gebruikt per kopje, en hoelang je de koffie laat doorlopen.

Wat is het verschil in het zetten van cappuccino's?

Volautomaat: melk opschuimen gaat eenvoudig

Volautomaat: melk opschuimen gaat eenvoudig

Net als koffiezetten, is het opschuimen van melk ook geen hogere wiskunde. Bij volautomaten met een melkreservoir of melkslang als melksysteem druk je op de knop voor cappuccino en doet het apparaat al het werk voor je. Bij volautomaten met een stoompijp moet je zelf een kannetje vullen met melk en onder de stoompijp houden. Houd er rekening mee dat melkschuim met een volautomaat lang niet zo dik en lobbig is zoals je van de koffiebar op de hoek gewend bent.

Pistonmachine: melkschuim is van betere kwaliteit

Pistonmachine: melkschuim is van betere kwaliteit

Je moet er wat handigheid in krijgen, maar als je de smaak eenmaal te pakken hebt maak je heerlijk melkschuim met een pistonmachine. Met de krachtige stoompijp maak je dik, lobbig schuim. Je vult een rvs kannetje met melk en houdt 'm onder de stoompijp. Je houdt zelf de temperatuur van de melk in de gaten. Tot slot klop je de grootste bellen uit de melk door met de onderkant van het kannetje op tafel te tikken. Zet espresso en maak er vervolgens een lekkere cappuccino van.

Wat is het verschil in onderhoud?

Volautomaat: onderhoud kost veel werk

Volautomaat: onderhoud kost veel werk

Omdat een volautomaat eigenlijk alle handelingen van jou overneemt, zijn er veel onderdelen die je goed moet onderhouden om een goede werking te garanderen. Zo moet je de waterleidingen ontkalken en reinig je het melksysteem na iedere zetbeurt en wekelijks met een reinigingsmiddel. De lekbak en koffiedikbak maak je dagelijks schoon en de zetgroep reinig je wekelijks. Best nog een klusje dus. Machines met automatische reinigingsprogramma's maken het onderhoud een stuk aangenamer.

Pistonmachine: onderhoud kost minder werk

Pistonmachine: onderhoud kost minder werk

Een pistonmachine zul je ook goed moeten onderhouden, maar dat gaat wel wat gemakkelijker dan bij een volautomaat. De losse onderdelen reinig je onder de kraan en met wat sodawater. De stoompijp laat je even doorstromen en veeg je na gebruik af met een doek. Ook moet je het apparaat eens in de zoveel tijd ontkalken. Houd er wel rekening mee dat je telkens na het koffiezetten het koffiedik uit de filterdrager moet kloppen en de melkan onder de kraan moet afspoelen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen