The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rowan

Warmtepomp droogkast of condensatie droogkast?

Een warmtepomp droogkast en een condensatie droogkast doen in principe hetzelfde: ze drogen je wasgoed na het wassen. Ook voeren ze vocht op dezelfde manier af. Toch zijn er grote verschillen. Zo bespaar je met een A+++ warmtepomp droogkast jaarlijks tot € 75,- aan energiekosten. Een condensatie droogkast daarentegen is helemaal niet zuinig. In dit artikel lees je hoe dit komt en wat er nog meer verschilt.

Droogkasten vergelijken

Warmtepomp droogkast Condensatie droogkast
Energiezuinig Ja Nee
Beter voor je wasgoed Ja (door de lage temperatuur) Nee (door de hoge temperatuur)
Droogt snel Nee Ja
Afvoermogelijkheid Condensreservoir/condensafvoerslang Condensreservoir/condensafvoerslang

Energieverbruik

AEG warmtepomp droogkast

Warmtepomp droogkast: zeer energiezuinig

Hoewel een warmtepomp droogkast wat duurder is in de aanschaf, bespaar je hier jaarlijks veel geld mee. Met een A+++ model voor 8 kilo wasgoed bespaar je tot € 75,- per jaar aan energiekosten ten opzichte van een condensatie droogkast met energieklasse B. Over de gehele levensduur van het apparaat bespaar je met een A+++ model gemiddeld tot wel € 999,-. Als voorbeeld gebruiken we hier een droogkast die, afhankelijk van het gebruik, gemiddeld tot 12 jaar meegaat.

Siemens warmtepomp droogkast

Condensatie droogkast: niet energiezuinig

In vergelijking met een A+++ warmtepomp droogkast droog je met een condensatie droogkast niet zuinig. Een condensatie droogkast met energieklasse B verbruikt jaarlijks gemiddeld € 75,- meer energiekosten ten opzichte van een A+++ warmtepomp droogkast. Over de levensduur van het apparaat ben je met een condensatie droogkast gemiddeld € 999,- meer kwijt. Ook hier gebruiken we als voorbeeld een droogkast die, afhankelijk van het gebruik, gemiddeld tot 12 jaar meegaat.

Droogtemperatuur

Droogtemperatuur warmtepomp droogkast

Warmtepomp droogkast: laag (wasgoed blijft langer mooi)

Je wasgoed blijft met een warmtepomp droogkast het langst mooi dankzij de lage droogtemperatuur. Dit komt doordat een warmtepomp droogkast met een warmtepomp en een koelmiddel werkt. Het koelmiddel zorgt ervoor dat de warmtepomp droogkast op een minder hoge temperatuur droogt. In tegenstelling tot een condensatie droogkast, die met een hitte-element werkt, komt je wasgoed niet in aanraking met hoge temperaturen. Je wasgoed blijft langer mooi en krimpt of slijt minder snel.

Droogtemperatuur condensatie droogkast

Condensatie droogkast: hoog (wasgoed slijt sneller)

Door de hoge droogtemperatuur van een condensatie droogkast heb je meer kans dat je wasgoed krimpt of slijt. In tegenstelling tot een warmtepomp droogkast, die met een warmtepomp en een koelmiddel werkt, droogt een condensatie droogkast met een hitte-element. Het element wordt steeds warmer, waardoor de droge lucht een hoge temperatuur bereikt. Je wasgoed blijft met een condensatie droogkast daarom minder lang mooi dan met een warmtepomp droogkast.

Programmaduur

Droogtijd warmtepomp droogkast

Warmtepomp droogkast: droogt minder snel

Bij het drogen met een warmtepomp droogkast moet je door de lage droogtemperatuur wat geduld hebben. Een A+++ warmtepomp droogkast met 8 kilo vulgewicht doet gemiddeld 2 uur en 3 kwartier over het drogen van een volle trommel was. Dit is een half uur langer dan bij een condensatie droogkast. Onthoud wel dat je wasgoed met een warmtepomp droogkast langer mooi blijft en je veel energie bespaart.

Droogtijd condensatie droogkast

Condensatie droogkast: droogt snel

Door het drogen met een hitte-element is je wasgoed met een condensatie droogkast relatief snel droog. Gemiddeld doet een condensatie droogkast 2 uur en 1 kwartier over het drogen van 8 kilo was. Dit is een half uur sneller dan bij een warmtepomp droogkast. Vergeet niet dat je wasgoed met een condensatie droogkast minder lang mooi blijft en je veel energie verbruikt. Dit komt door de hoge droogtemperatuur.

Waterafvoer in de condensbak of afvoerbuis

afvoer droogkast

Bij zowel een warmtepomp droogkast als een condensatie droogkast vangt de automaat het water op in het condensreservoir. Dit reservoir vind je links boven in het apparaat. Je sluit vaak ook een condensafvoerslang aan. Hiermee sluit je de wasdroger aan op de afvoer in je washok of keuken, waardoor je het condensreservoir nooit leegt. Er zijn droogkasten op de markt waarbij je een afvoerbuis naar buiten leidt. Dit heet een afvoerdroogkast. Deze automaten verkopen wij niet.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen