The website is in Dutch. Would you like to translate it to English?


Geschreven door Rowan

Advies over droogkasten

Droogkasten vergelijken - er komt meer bij kijken dan je denkt. Zo doe je er bijvoorbeeld verstandig aan om te kijken naar de afvoermogelijkheden, maar ook naar het vulgewicht. En wat is ook alweer het verschil tussen een condensatie droogkast en warmtepomp droogkast? Met dit artikel helpen we je graag een eindje op weg. Ga je een droogkast kopen, neem dan de volgende stappen even rustig door. Zo kies je eenvoudig de droogkast die bij jouw behoeften past.

1. Waar moet je op letten als je een droogkast koopt?

Om te voorkomen dat de warme, vochtige lucht die tijdens het drogen ontstaat vrijkomt in de ruimte waar je de droogkast hebt geplaatst, moet het worden opvangen en afgevoerd. Met het uitzoeken van een droger moet je rekening houden met de afvoermogelijkheden op de plek waar je de droogkast wil plaatsen. Er zijn 2 afvoermogelijkheden:

Met een condensreservoir

Condensreservoir

Bij condensatie droogkasten en warmtepomp droogkasten wordt de warme lucht gecondenseerd, en wordt het vrijgekomen vocht in een aparte condensbak opgevangen. Hoewel je dit reservoir zo nu en dan handmatig moet legen, betekent dit dat je deze droogkasten dus ook in ruimtes plaatst waar er geen afvoermogelijkheid aanwezig is. Extra tip: Ben je van plan om je droogkast op je wasmachine te stapelen? Zorg er dan voor dat de condensbak aan de onderkant van de droogkast zit. Hoef je bij het legen niet op je tenen te staan.

Met een condensafvoerslang

Condensafvoerslang

Condensatie droogkasten en warmtepomp droogkasten zijn vaak ook voorzien van een aansluiting voor een condensafvoerslang. Deze afvoerslang kun je op de waterafvoer aansluiten, zodat het condenswater automatisch wordt afgevoerd. Check van tevoren even bij de specificaties of de droogkast van een aansluiting is voorzien, en of er een condensafvoerslang wordt meegeleverd. Bestel er anders eentje bij.

Geluidsniveau

Wassen en drogen in de daluren is een eenvoudige manier op energie te besparen. In het grootste deel van België lopen de daluren van 22.00 tot 7.00: precies wanneer de meeste mensen op bed liggen. En wanneer jouw droogkast dan in de buurt van je slaapkamer staat, is het natuurlijk niet wenselijk dat 'ie veel lawaai maakt. Daarom staat op het energielabel ook het geluidsniveau van de droogkast vermeld. Houd in je achterhoofd dat elke 3 decibel een verdubbeling van het geluid betekent. Ben je van plan om je droogkast in de buurt van je slaapkamer te plaatsen, kies er dan een met een geluidsniveau van maximaal 65 decibel. Ter vergelijking: je wekker die 's ochtends afgaat, produceert er maar liefst 80.

Vulgewicht

Ga je een droogkast kopen, dan is het ook heel belangrijk dat je op het vulgewicht van de droogkast let. Zorg er in de eerste plaats voor dat het vulgewicht van de droogkast gelijk is aan die van je wasmachine. Wanneer je een droogkast koopt met een lager vulgewicht dan je wasmachine, kun je niet al je vochtige wasgoed in 1 keer drogen. Ga ook eens bij jezelf na hoe en hoe vaak je nu eigenlijk wast. Draai je vaak kleine wasjes? Dan kom je met een vulgewicht tot en met 7 kilogram waarschijnlijk wel uit. Was je liever al je wasgoed in 1 keer, dan kun je misschien beter voor een droogkast met een groter vulgewicht kiezen. Daarbij is de grootte van je huishouden natuurlijk ook belangrijk. Een handige vuistregel is de volgende:

  • 1 tot 2 personen: vulgewicht tot en met 7 kilogram
  • 3 tot 5 personen: vulgewicht van 7 tot en met 8 kilogram
  • 6 of meer personen: vulgewicht van 8 kilogram of meer

Energieverbruik

Energielabel droger

Hoeveel energie je droogkast verbruikt is afhankelijk van hoe vaak je wast, en of je met een energiezuinige droogkast te maken hebt. Je kunt het energieverbruik van je droogkast bepalen aan de hand van het energielabel dat bij de droogkast hoort. Op dit label kun je de energieklasse van de droogkast aflezen (en of het wel echt een energiezuinige droogkast is), maar ook meer te weten komen over de duur van de droogcyclus, de maximale capaciteit, het droogresultaat en het geluidsniveau.

De energieklassen in ons assortiment gaan van B tot en met A+++, waarbij A+++ het meest energiezuinig is. In de regel zijn zuinige droogkasten duurder in aanschaf, maar hebben ze wel lagere gebruikskosten. Warmtepomp droogkasten zijn de zuinigste droogkasten in ons assortiment. Een andere factor die van invloed is op het energieverbruik van een droogkast is de droogtemperatuur. Hoe hoger de droogtemperatuur, hoe korter de droogtijd. Het is natuurlijk erg prettig dat je wasgoed snel droog is, maar het betekent doorgaans ook dat de droogkast meer energie verbruikt.

Houd, bij het plaatsen van de droogkast, ook even de vochtuitstoot van de droogkast in de gaten (dit wordt ook wel condensatie efficiëntie genoemd). Wanneer je jouw droogkast in een kleine ruimte wil neerzetten, raden we je aan om er een te kiezen met een lage vochtuitstoot. Dat voorkomt schimmelvorming.

2. Welk type droogkast is het beste voor jou?

Condensatie droogkasten

Een condensatie droogkast droogt je wasgoed door warme lucht, die met een verwarmingselement tot een hoge temperatuur wordt verwarmd, in de ronddraaiende trommel in te blazen. De warme, vochtige lucht die overblijft, wordt met een condensor in condenswater omgezet. Dit condenswater kan daarna in een condensbak worden opgevangen of met een condensafvoerslang worden afgevoerd. condensatie droogkast zijn over het algemeen snel en relatief goedkoop in de aanschaf, maar niet erg energiezuinig.

Warmtepomp droogkasten

Een warmtepomp droogkast is een condensatie droogkast, maar dan veel zuiniger. Een warmtepomp droogkast is energiezuiniger omdat de warme lucht, die nodig is voor het drogen van je wasgoed, niet wordt verwarmd met een verwarmingselement maar met een warmtepomp en een koelmiddel. Het koelmiddel wordt door de pomp van gasvorm omgezet in vloeibare vorm. De warmte die hierbij vrijkomt, verwarmt de luchtstroom. De droogtemperatuur ligt bij deze droogkasten een stuk lager. Dit betekent dat 'ie een stukje minder snel droogt, maar het is wel veel beter voor je kleding, en fijne was in het bijzonder. Bovendien wordt een deel van de warme lucht hergebruikt, en dat werkt energiebesparend. Het vrijgekomen condensvocht wordt via een condensafvoerslang of reservoir afgevoerd.

Droogkasten vergelijken

Condensatie droogkasten Warmtepomp droogkasten
Afvoermogelijkheid Condensreservoir/condensafvoerslang Condensreservoir/condensafvoerslang
Aankoopprijs Gemiddeld Hoog
Energieverbruik Hoog Laag
Droogtemperatuur Hoog Laag
Beter voor je wasgoed Nee (vanwege hoge temperatuur) Ja (vanwege lage temperatuur)

3. Wil je een wasmachine en droogkast in 1?

Een was-droogcombinatie (wasmachine-droogkast combinatie) is een wasmachine en droogkast in 1. Met deze machine hoef je je wasgoed niet meer van de wasmachine naar de droogkast over te hevelen, en kun je het droogprogramma direct na het wasprogramma laten draaien, zonder dat je de machine tussendoor opnieuw hoeft in te stellen. Bovendien nemen was-droogcombinaties weinig ruimte in. Was-droogcombinaties zijn altijd condensatie droogkasten, maar ze zijn nooit voorzien van een condensreservoir omdat het water van het wasprogramma ook via de waterafvoer wordt weggespoeld.

Was-droogcombinaties verbruiken meer water en stroom per kilogram wasgoed dan een losse wasmachine en droogkast, omdat je met deze machines minder wasgoed kunt drogen dan dat je kunt wassen. Je kunt dus niet al je vochtige wasgoed in 1 keer drogen, tenzij je wat minder wasgoed in je was-droogcombinatie stopt, of er tussendoor wat uithaalt (bijvoorbeeld delicaat wasgoed dat niet in de droger mag).

4. Hoe kun je besparen op je energierekening?

Met onderstaande aandachtpunten kun je je energieverbruik een beetje binnen de perken houden, ongeacht welk type droogkast je op het oog hebt. Dat is leuk voor het milieu, en voor je portemonnee.

  • Kies een droogkast met een hoog energielabel.
  • Centrifugeer je wasgoed op een hoog toerental. Zo hoeft je wasgoed minder lang te drogen.
  • Let op het vulgewicht van je droogkast(en je wasmachine!). Een hoger vulgewicht kost meer energie, maar je kunt beter 1 grote was doen dan 2 kleintjes.
  • Kies een droogkast met een vochtigheidssensor. Deze droogkasten stoppen automatisch wanneer je was droog is, zodat de droogkast nooit te lang aanstaat en je kleding nooit te lang wordt gedroogd.
  • Zorg dat je de condensor en de pluizenfilter goed schoon houdt. Pluis in een condensatie droogkast of warmtepomp droogkast levert niet alleen een hoger energieverbruik op, maar is ook brandgevaarlijk.

Energielabels vergelijken

Energieverbruik per jaar Energiekosten per jaar Besparing t.o.v. energielabel B na 5 jaar
A+++ 176 kWh € 40,48 € 371,45
A++ 211 kWh € 48,53 € 331,20
A+ 250 kWh € 57,50 € 286,35
B 499 kWh € 114,77 € 0,00

5. Hoe kan jij nog gemakkelijker drogen?

Stoomfunctie

Stoomfunctie

Heb je een hekel aan strijken? Kies dan voor een droogkast met stoomfunctie. In deze droogkasten wordt je wasgoed voorzichtig gestoomd. Zo worden hardnekkige kreuken en vouwen voorkomen, en is je strijkklus sneller klaar (en in sommige gevallen zelfs helemaal overbodig).

Trommelverlichting wasdroger

Trommelverlichting

Droogkasten met trommelverlichting hebben een lampje aan de binnenzijde van de trommel. Zo zie je nooit meer een verdwaalde sok over het hoofd. Trommelverlichting is erg handig in wat donkerdere ruimtes, zoals een zolder, overloop of verstopte hoek in de badkamer.

6. Hoe kan jij nog gemakkelijker drogen?

Wasdroger

Kinderbeveiliging

Bij droogkasten met een kinderbeveiliging worden alle knoppen vergrendeld op het moment dat je het droogprogramma start. Dat is niet alleen veilig wanneer er kleine kinderen in huis rondlopen, maar voorkomt ook dat het droogprogramma per ongeluk tussentijds gewijzigd wordt.

Wasdroger

Vochtigheidssensor

Een droogkast met een vochtigheidssensor 'voelt' wanneer je wasgoed droog is en stopt het droogprogramma vervolgens automatisch. Dat voorkomt slijtage en bespaart flink wat energie. Bij een droogkast zonder vochtigheidssensor is de droogtijd van tevoren vastgesteld en dit maakt het wat lastiger om het juiste droogprogramma in te schatten.

Rowan
Artikel van:
Rowan
Droogkastspecialist.

© 1999 - 2018 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.949 beoordelingen