The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Lieze

Wat zegt de bereidingskwaliteit van een microgolfoven?

De bereidingskwaliteit van een microgolfoven geeft aan hoe goed de microgolfoven is in het opwarmen en bereiden van gerechten. De bereidingskwaliteit bestaat uit 3 klassen: topklasse, middenklasse en basisklasse. Een topklasse microgolfoven heeft meer bereidingsmogelijkheden en je gerecht verwarmt gelijkmatig en snel.

De specificaties (solo en combi)

Bij het bepalen van de bereidingskwaliteit kijken we naar de onderstaande specificaties. Deze lijst specificaties geldt voor zowel solo als combimagnetrons.

 • Verspreiding microgolven: gerechten verwarmen gelijkmatig in een microgolfoven met meer dan 1 ingang of met 1 draaiende antenne.
 • Inverter motor: verwarmt constant en niet met tussenpozen voor gelijkmatige verwarming.
 • Maximaal vermogen: hoe hoger het wattage, hoe sneller gerechten opwarmen.
 • Aantal vermogensstanden: hoe meer standen, hoe preciezer je gerechten opwarmt en ontdooit.
 • Grill: verhoogt de kwaliteit van (opwarm)maaltijden door het toevoegen van een krokant laagje.
 • Aantal automatische programma's: hoe meer automatische programma's, hoe meer gerechten je nauwkeurig opwarmt of bereidt.

Extra specificaties (combi)

Bij het bepalen van de bereidingskwaliteit van combimagnetrons tellen naast de bovenstaande specificaties ook de volgende specificaties mee.

 • Minimale oventemperatuur: een lage oventemperatuur is voor het langzaam garen van vlees.
 • Maximale oventemperatuur: je bereidt een zelfgemaakte pizza in een combimagnetron met een hoge oventemperatuur.
 • Gelijktijdige boven- en onderwarmte: voor het bereiden van taarten en gebak.
 • Hete lucht: voor het bereiden van ovenschotels en grote stukken vlees.
 • Crispfunctie/ Hotblast: voor extra krokante gerechten, zoals friet, een krokante kip en pizza met een knapperige bodem.
 • Onderwarmte: voor krokante quiches en het au bain-marie smelten van chocola of sauzen.
 • Inschuifhoogtes: in combinatie met hete lucht bereid je meerdere gerechten tegelijk.
 • Bediening: een combimagnetron met een elektronische bediening heeft een constante oventemperatuur.

Topklasse microgolfovens

Topklasse bereidingskwaliteit

Een microgolfoven heeft een topklasse bereidingskwaliteit als hij over 70% van de relevante specificaties beschikt. In deze klasse hebben de microgolfovens een inverter motor en de microgolven verspreiden via een draaiende antenne of meerdere ingangen. Hierdoor verwarmen gerechten zeer gelijkmatig. Met een vermogen van 900 of 1000 watt warmen gerechten gemiddeld tot snel op. Combimicrogolfovens in deze klasse hebben een lage minimale oventemperatuur voor het langzaam garen van vlees.

Middenklasse microgolfovens

Bereidingskwaliteit middenklasse

Een microgolfoven met een middenklasse bereidingskwaliteit heeft minimaal 50% van de belangrijke specificaties. Middenklasse microgolfovens hebben geen inverter motor, maar wel meer dan 1 ingang voor het verspreiden van microgolven. Hierdoor verwarmt hij gelijkmatiger dan een basisklasse, maar minder gelijkmatig dan een topklasse microgolfoven. Het maximale vermogen varieert tussen de 800 watt (laag) en 1000 watt (hoog). Verder beschikt een middenklasse microgolfoven over voldoende vermogensstanden, zodat je elk type voedsel met het juiste vermogen opwarmt of ontdooit.

Basisklasse microgolfovens

Basisklasse bereidingskwaliteit

We noemen een microgolfoven een basisklasse model als hij over minder dan 50% van de specificaties beschikt. De microgolfoven verwarmt jouw gerechten, maar doet niets extra's voor het verhogen van de kwaliteit. Wil je niet op een koude kern stuiten na het opwarmen van je magnetronmaaltijd? Verwarm dan met een laag vermogen. Het duurt dan wel wat langer. Sowieso is het maximale vermogen van de meeste basisklasse microgolfovens laag. Sommige modellen hebben nog een mechanische bediening, hierdoor zijn de instellingen minder precies.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 13.488 beoordelingen