The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat is een full frame camera en wanneer kies je hiervoor?

Een full frame camera is een spiegelreflex- of systeemcamera met een full frame sensor. Hiermee maak je scherpe foto's in situaties met weinig licht. Een ander voordeel van een full frame sensor is dat er geen uitsnede van je beeld wordt gemaakt. We vertellen je meer over full frame camera's en welke voordelen deze camera's je bieden.

Wat is een full frame camera?

Full frame camera

Een full frame camera is een camera met een full frame sensor. Dit is een beeldsensor die even groot is als de sensor van een analoge camera. Het grootste voordeel van een full frame camera is dat er geen cropfactor op zit. Cropfactor houdt in dat er een uitsnede van het beeld wordt gemaakt omdat de sensor te klein is om het hele beeld vast te leggen. Met een full frame camera lukt dit wel.

Welke beeldkwaliteit biedt een full frame camera?

Beeldkwaliteit

Een full frame camera kan over hetzelfde aantal megapixels beschikken als een camera met een kleinere sensor. Maar omdat het aantal pixels bij een full frame camera verspreid liggen over een groter oppervlak, zijn de pixels groter. Hierdoor vangen ze meer licht en maken ze de sensor lichtgevoeliger. Over het algemeen maak je hierdoor met een full frame camera een heldere en scherpere foto, ook in donkere situaties.

Wat heeft deze camera nog meer te bieden?

Nog meer te bieden

Omdat een full frame geen cropfactor heeft, heeft je lens ook echt de beeldhoek die wordt beloofd. Een 50mm lens op een full frame camera heeft ook echt een beeldhoek van 50mm. Op een camera met een APS-C sensor wordt de beeldhoek verkleind tot 33.3mm. Daarnaast heeft een full frame sensor een kleinere scherptediepte dan andere sensoren. Hierdoor komt je onderwerp gemakkelijk los van de achtergrond. Dit is bijvoorbeeld handig bij portret- en macrofotografie.

Waar moet ik goed op letten?

Lensvatting

Als je een full frame camera koopt, moet je goed opletten bij de aanschaf van lenzen. Niet alle lenzen passen namelijk op een full frame camera. Een lens voor een full frame camera heeft een full frame lensvatting nodig. Als je er een lens op zet met een kleinere vatting worden de randen van de sensor niet volledig belicht.

Wanneer kies ik voor een full frame camera?

Kiezen voor full frame camera

Een full frame camera zorgt ervoor dat je het gehele beeld op de foto krijgt. De beeldhoek waarin je fotografeert is dus groter met een full frame camera. Als je bijvoorbeeld de volledige beeldhoek van je groothoeklens wilt benutten, kies je voor een full frame camera. Daarnaast is een full frame camera lichtgevoeliger. Dit maakt dit type camera erg geschikt voor het maken van heldere en scherpe foto's in donkere situaties. Maar aan dit alles hangt natuurlijk een flink prijskaartje.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen