The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Uhro

Wat is RAM geheugen?

RAM staat voor Random Access Memory en wordt ook wel werkgeheugen of intern geheugen genoemd. Hier slaat je processor tijdelijke bestanden op. Hoe meer RAM geheugen, des te meer processen je tegelijk uitvoer. Daarnaast bepaalt de snelheid van het RAM gedeeltelijk de snelheid van je computer. We leggen je uit wat RAM is en welke types RAM geheugen er zijn.

Wat doet RAM geheugen?

Wat doet RAM geheugen

In iedere laptop of desktop is RAM geheugen geïnstalleerd. Dit werkgeheugen zorgt voor de tijdelijke opslag van programma's die je nu open hebt staan en je besturingssysteem. Zo schakelt je pc bijvoorbeeld snel tussen verschillende tabbladen in je browser. Intern geheugen is supersnel en werkt samen met je processor. Daarom werkt een computer met weinig RAM geheugen vaak langzamer dan een pc met veel intern geheugen.

Wat is het verschil met een harde schijf of ssd?

RAM geheugen verschil harde schijf SSD

Op zowel RAM geheugen als je harde schijf sla je weliswaar gegevens op, maar de manier waarop dat gebeurt is heel verschillend. Op je harde schijf bewaar je gegevens voor langere termijn. Denk aan de programma's op je computer, maar ook je fotocollectie. Op je RAM geheugen worden dingen slechts bewaard zo lang het relevant is. Het deel in het RAM geheugen waar je computer bijvoorbeeld informatie van een spelletje opslaat, wordt geleegd zodra je die game afsluit. Ook verdwijnt alle informatie uit het werkgeheugen als je jouw pc afsluit.

Twee verschillende soorten RAM geheugen

Verschillende soorten RAM geheugen

Er zijn 2 verschillende soorten RAM geheugen beschikbaar: DIMM en SODIMM. Eenvoudigweg gezegd is DIMM geheugen alleen geschikt voor in desktops. Een SODIMM zorgt voor werkgeheugen in je laptop, Macbook of iMac. SODIMM geheugen is smaller, waardoor dit geheugen beter past in compacte apparaten.

Let op: bij de nieuwere Macbooks is het niet mogelijk om de RAM te vervangen. Check dus van tevoren of jouw Macbook dit toestaat.

Wat betekenen DDR3 en DDR4?

DDR3 DDR4

DDR3 en DDR4 zijn verschillende standaarden voor RAM-geheugen. DDR staat voor double data rate, wat zoveel betekent als dubbele datasnelheid. DDR3 is de derde versie van dit RAM-geheugen en werd geïntroduceerd in 2007. DDR4 beleefde zijn première in 2014. Hoewel DDR4 de opvolger is van DDR3, zijn deze 2 types werkgeheugen niet compatibel met elkaar. De aansluiting is anders, waardoor je vastzit aan het type werkgeheugen dat nu ondersteund wordt op je moederbord. Check dus voor aankoop welke aansluiting compatibel is.

Wat zegt de snelheid van RAM geheugen?

Snelheid RAM geheugen werkgeheugen intern geheugen

Bij RAM geheugen zie je de term kloksnelheid nogal eens opduiken, die wordt aangegeven in MHz. Deze kloksnelheid zegt iets over het aantal schakelingen per seconde dat het RAM geheugen kan maken. Een hoger getal betekent meer schakelingen en dat betekent dan weer een hogere snelheid. Toch kun je niet zomaar het snelste interne geheugen in je laptop of desktop plaatsen. Het RAM geheugen moet overeenkomen met je moederbord en dus met de huidige snelheid van jouw geheugen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen