The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat is wifi op een camera en hoe werkt het?

Op bijna alle moderne camera's zit wifi. Een erg handige toevoeging maar wat kun je er allemaal mee? In dit artikel lees je wat wifi op je camera inhoudt, wanneer je het gebruikt en hoe je wifiverbinding maakt. Voor je het weet wil je niet meer zonder.

Wat houdt wifi op mijn camera in?

Wat houdt wifi op mijn camera in

Met wifi op je camera breng je een draadloze verbinding tot stand tussen je camera en je telefoon, tablet, computer of printer. Het is ook mogelijk om via wifi twee camera's met elkaar te verbinden. De camera heeft een eigen wifinetwerk dat signalen uitzendt. Dit netwerk vind je terug bij de instellingen op het apparaat dat je met je camera wilt verbinden. Na het maken van wifiverbinding heb je geen kabeltje meer nodig voor het uitwisselen van opnamen.

Foto's delen

Foto's delen

Het handige van wifi op je camera is dat je er foto's draadloos mee overzet naar een smartapparaat. Hierdoor deel je de beelden direct met je vrienden of familie via bijvoorbeeld sociale media. Nog tijdens je vakantie laat je de leukste vakantiekiekjes zien. Als je met je smartphone foto's maakt, stuur je deze natuurlijk ook direct door. Het grootste voordeel van camera's met wifi is dat je in een handomdraai kwaliteitsfoto's deelt.

Veilig opslaan

Veilig opslaan

Door de wifiverbinding sla je je foto's meteen veilig buiten je camera op. Dit doe je bijvoorbeeld via clouddiensten als Dropbox, OneDrive of iCloud. De meeste bekende cameramerken werken met apps met een eigen opslagruimte waar je je camerabestanden in opslaat. Als je je camera dan kwijtraakt, zijn je foto's in ieder geval bewaard gebleven. Een volle geheugenkaart is ook verleden tijd. Als je geheugenkaart vol dreigt te raken, zet je gewoon wat foto's over naar de Cloud.

Afstandsbediening

Afstandsbediening

Bij een aantal camera's gebruik je je telefoon als afstandsbediening via de wifiverbinding. Op het scherm van je telefoon zie je dan wat de camera ziet. Dit is erg handig als je een groepsfoto wilt maken waar je zelf ook op staat. Je maakt de foto dan gewoon via je telefoon. Zo'n afstandsbediening is ook handig als je een foto vanaf een laag standpunt wilt maken. Zo hoef je niet op de grond te gaan liggen met je camera.

Hoe maak ik verbinding?

Verbinding maken

Hoe je verbinding maakt tussen je telefoon en de camera hangt af van het toestel dat je hebt. Voor de meeste cameramerken download je een speciale app voor het maken van een wifiverbinding. Hieronder zie je voor welk merk je welke app moet hebben. Je camera en je telefoon geven vervolgens duidelijke instructies voor het tot stand brengen van de verbinding.

 • Olympus – Olympus Image Share
 • Canon – Canon Camera Connect
 • Nikon – Snapbridge
 • Sony – Imaging Edge Mobile
 • Fujifilm – Fujifilm Camera Remote
 • Panasonic - Panasonic Image App

De voordelen van wifi op een rijtje

 • Door de camera met je telefoon te bedienen vergroot je de functionaliteit en het gebruiksgemak.
 • Op je vakantiebestemming plaats je foto's van hoogwaardige kwaliteit direct op Facebook.
 • Via wifi download je apps die je camera nieuwe functies geven.

Goed om te weten

 • De accu van je camera raakt sneller leeg als je wifiverbinding hebt gemaakt tussen je camera en je smartapparaat. Zorg ervoor dat je altijd een tweede accu bij je hebt als je op pad gaat met je camera.
 • Als je geen wachtwoord nodig hebt voor het maken van een verbinding, is het netwerk niet beveiligd. Dit betekent dat je opnamen gestolen kunnen worden. Kies daarom altijd, als het kan, voor een beveiligd netwerk.
 • Een groot foto- of videobestand neemt natuurlijk veel plek in op je telefoon. Controleer bij de instellingen op je camera welk bestandformaat je doorstuurt. In de app kun je het formaat meestal ook nog aanpassen.


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen