The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Jelle

Vergelijk Apple MacBook met Apple iMac

Het vergelijken van Apple MacBook en Apple iMac is een beetje als het vergelijken van appels en peren. Welke voor jou geschikt is hangt erg af van wat je er mee gaat doen. Het grootste verschil is natuurlijk het feit dat je MacBook overal mee naartoe neemt en iMac lekker thuis laat. Wil je weten welke Apple computer het best bij je past? Lees dan verder.

Afmetingen

Apple MacBook afmetingen

Apple MacBook

MacBook is een laptop en gemaakt om mee op pad te nemen. Ik kan kiezen uit verschillende schermformaten en afmetingen, waarbij MacBook Air de dunste en lichtste optie is (1,56 cm, 1,25 kg) en MacBook Pro 16 inch (1,62 cm, 2 kg) het grootst.

iMac afmetingen

Apple iMac

iMac is een all-in-one (alles-in-één) computer. Dit betekent dat alle hardware in het beeldscherm zit verwerkt en ik dus geen ruimte meer hoef te reserveren voor een aparte computerkast. Hij is beschikbaar in twee schermformaten: 21,5 en 27 inch.

Beeldscherm

MacBook beeldscherm

Apple MacBook

Het grootste scherm van MacBook is 16 inch. Dat is toch al 5,5 inches (14 cm) kleiner dan de kleinste iMac: iets om rekening mee te houden wanneer je het (net als ik) prettig vindt om voldoende werkruimte voor je neus te hebben. Wel zijn alle Apple laptops voorzien van een kraakhelder Retina scherm. MacBook Pro beschikt met een resolutie van 3072 x 1920 pixels, Wide Color en 500 nits helderheid over het beste display.

iMac beeldscherm

Apple iMac

Het scherm van Apple iMac is niet alleen groter, maar ook scherper. Het beste scherm van iMac (27 inch) ondersteunt met 5120 x 2880 pixels (dat zijn er maar liefst 14,7 miljoen!) een 5K resolutie. De vraag is natuurlijk of je al die pixels wel nodig hebt. Voor professioneel foto- en videobewerken is het in ieder geval raadzaam.

Processor

Processor MacBook

Apple MacBook

De krachtigste MacBook van Apple is MacBook Pro 16 inch. Dit model heeft een snelle 6 core Intel Core i7 processor en is zelfs uitbreidbaar tot een 8 core Intel Core i9 processor. Daarnaast beschikt MacBook Pro 16 inch over dedicated grafische kaarten. De AMD Radeon Pro 5300M en 5500M bieden flink wat rekenkracht voor video- en fotobewerking. Zo heb je met dit model voldoende grafische spierballen voor elke klus.

Processor iMac

Apple iMac

Op het gebied van processorkracht legt iMac het vaak af tegen MacBook Pro. iMac heeft oudere, langzamere processoren dan de nieuwste MacBook modellen. Bovendien vind je nog geen Intel Core i9 processoren in iMac. En hoewel iMac dedicated videokaarten heeft, zijn ook deze wat ouder dan die je in MacBook Pro 16 inch vindt. Toch moet je de snelheid van iMac niet onderschatten. Je bewerkt er probleemloos al je foto's en video's mee.

Werkgeheugen

MacBook werkgeheugen en opslag

Apple MacBook

Apple MacBook is beschikbaar in 8, 16, 32 of 64 GB werkgeheugen. Het meeste werkgeheugen vind je in Apple MacBook Pro 16 inch. Dit is het enige model dat te upgraden is tot wel 64 GB. Je merkt dit tijdens multitasken. Met meer geheugen gaat dat een stuk soepeler. Bovendien starten alle modellen MacBook sneller op. Dit komt door de SSD schijf.

iMac werkgeheugen en opslag

Apple iMac

Apple iMac heeft dezelfde geheugenopties als MacBook. In tegenstelling tot het geheugen in MacBook, is dit geheugen zelf te vervangen. Zo breid je het geheugen van je iMac eenvoudig uit. Deze mogelijkheid heb je bij Apple MacBook niet. Sommige modellen iMac maken nog gebruik van een HDD. Dit merk je vooral bij het opstarten en het verplaatsen van grote bestanden. Een SSD voert dit soort taken een stuk sneller uit.

Aansluitingen

MacBook aansluitingen

Apple MacBook

Apple MacBook heeft minder aansluitingen dan iMac. Dat is nodig om ze zo dun mogelijk te maken. Bovendien hebben alle MacBook modellen enkel Thunderbolt 3 aansluitingen (usb c). Voor het aansluiten van je oude muis of beeldscherm heb je dus een adapter nodig.

iMac aansluitingen

Apple iMac

iMac 21 en 27 inch beschikken over 1 SDXC-kaartsleuf, 4 ‘standaard’ usb (A) ingangen, 2 Thunderbolt 3 poorten en een internetpoort. Apple iMac Pro heeft nog eens 2 Thunderbolt 3 poorten extra (dus 4 in totaal). Dit maakt het aansluiten van randapparatuur extra gemakkelijk, zoals bijvoorbeeld een extra monitor. Alleen voor apparatuur met HDMI- of DisplayPort aansluiting heb je een converter nodig.

Conclusie

Apple MacBook Pro 16 inch biedt momenteel snellere processoren, waardoor dit de betere keuze is voor professionele gebruikers. Apple iMac heeft daarentegen weer meer aansluitingen en een groter scherm. Welke het best bij jou past, hangt vooral af van je gebruik. Wil je vaak onderweg werken? Dan kies je voor Apple MacBook. Liever een werkstation voor het hele gezin? Dan is Apple iMac de beste keuze.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 14.271 beoordelingen