The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lisanne

Vergelijk Apple MacBook met Apple iMac

Het vergelijken van Apple MacBook en Apple iMac is een beetje als het vergelijken van appels en peren. Welke voor jou geschikt is hangt erg af van wat je er mee gaat doen. Het grootste verschil is natuurlijk het feit dat je MacBook overal mee naartoe neemt en iMac lekker thuis laat. Wil je weten welke Apple computer het best bij je past? Lees dan verder.

Afmetingen

Apple MacBook afmetingen

Apple MacBook

MacBook is een laptop en gemaakt om mee op pad te nemen. Ik kan kiezen uit verschillende schermformaten en afmetingen, waarbij MacBook Air de dunste en lichtste optie is (1,56 cm, 1,25 kg) en MacBook Pro 15 inch (1,55 cm, 1,83 kg) het grootst.

iMac afmetingen

Apple iMac

iMac is een all-in-one (alles-in-één) computer. Dit betekent dat alle hardware in het beeldscherm zit verwerkt en ik dus geen ruimte meer hoef te reserveren voor een aparte computerkast. Hij is beschikbaar in twee schermformaten: 21.5 en 27 inch.

Beeldscherm

MacBook beeldscherm

Apple MacBook

Het grootste scherm van MacBook is 15 inch. Dat is toch al 6.5 inches (16,5 cm) kleiner dan de kleinste iMac: iets om rekening mee te houden wanneer je het (net als ik) prettig vindt om voldoende werkruimte voor je neus te hebben. Wel zijn alle Apple laptops voorzien van een kraakhelder Retina scherm. MacBook Pro beschikt met een resolutie van 2560 x 1600 pixels, Wide Color en 500 nits helderheid over het beste display.

iMac beeldscherm

Apple iMac

Het scherm van Apple iMac is niet alleen groter, maar ook scherper. Het beste scherm van iMac (Pro, 27 inch) ondersteunt met 5120 x 2880 pixels (dat zijn er maar liefst 14,7 miljoen!) een 5K resolutie. De vraag is natuurlijk of je al die pixels wel nodig hebt. Voor professioneel foto- en videobewerken is het in ieder geval raadzaam.

Processor

Processor MacBook

Apple MacBook

De krachtigste MacBook van Apple is MacBook Pro. MacBook Pro 15 inch is hierbij nog krachtiger dan het 13 inch model. Apple MacBook Pro 15 inch heeft een snelle Intel Core i7 processor (2,6 GHz, Turbo Boost tot 4,3 GHz) en is zelfs uitbreidbaar tot een Intel Core i9 processor (2,9 GHz, Turbo Boost tot 4,8 GHz). Daarnaast beschikt MacBook Pro over discrete grafische kaarten, waardoor deze MacBook geschikt is voor gebruik door designers en ontwerpers. Je kiest namelijk uit Radeon Pro 555X met 4 GB GDDR5-geheugen, uitbreidbaar tot Radeon Pro 560X met 4 GB GDDR5-geheugen.

Processor iMac

Apple iMac

Over het algemeen heeft iMac een grotere rekenkracht dan MacBook. Vooral in de hogere prijsklasse is de vergelijking niet helemaal eerlijk. Apple iMac pro 27 inch is verkrijgbaar met 8 processorkernen (Turbo Boost tot 4,2 GHz), 10 processorkernen (Turbo Boost tot 4,5 GHz), tot wel 14 processorkernen (Turbo Boost tot 4,3 GHz). Als je iMac Pro op kracht vergelijkt met MacBook Pro, is de vergelijking dus niet erg eerlijk. Zet je MacBook Pro 15 inch en iMac 21 (of 27) inch naast elkaar, dan komen ze wel dichter bij elkaar in de buurt. Sterker nog, iMac beschikt over 4 processorkernen terwijl MacBook Pro beschikt over 6 processorkernen.

Werkgeheugen

MacBook werkgeheugen en opslag

Apple MacBook

Apple MacBook is beschikbaar in 8, 16 of 32 GB RAM geheugen. Dat is vergelijkbaar met de basisklasse iMac (8 of 16 GB RAM). De enige iMac waar MacBook niet bij in de buurt komt als we kijken naar het geheugen, is iMac Pro. iMac Pro is namelijk verkrijgbaar tot 64 GB RAM. Je merkt dit tijdens multitasken. Met meer geheugen gaat dat een stuk soepeler. Over het algemeen start MacBook wel sneller op. Dit komt door de SSD schijf.

iMac werkgeheugen en opslag

Apple iMac

Apple iMac is uitbreidbaar tot maar liefst 64 GB RAM geheugen. Het is zelfs mogelijk om iMac Pro te upgraden tot maar liefst 128 GB RAM. Dat is meer geheugen dan op de beste MacBook (tot 32 GB RAM). Daarnaast maakt iMac Pro gebruik van ECC RAM. Dit is een speciaal type RAM dat bitfouten ontdekt en corrigeert om data-corruptie tegen te gaan. Dit vonden we voorheen enkel in wetenschappelijke of financiële computers, maar nu ook in computers voor professioneel gebruik.

Aansluitingen

MacBook aansluitingen

Apple MacBook

Apple MacBook heeft minder aansluitingen dan iMac. Dat is nodig om ze zo dun mogelijk te maken. Bovendien hebben alle MacBook modellen enkel Thunderbolt 3 aansluitingen (usb c). Voor het aansluiten van je oude muis of beeldscherm heb je dus een adapter nodig.

iMac aansluitingen

Apple iMac

iMac 21 en 27 inch beschikken over 1 SDXC-kaartsleuf, 4 ‘standaard’ usb (A) ingangen, 2 Thunderbolt 3 poorten en een internetpoort. Apple iMac Pro heeft nog eens 2 Thunderbolt 3 poorten extra (dus 4 in totaal). Dit maakt het aansluiten van randapparatuur extra gemakkelijk, zoals bijvoorbeeld een extra monitor. Alleen voor apparatuur met HDMI- of DisplayPort aansluiting heb je een converter nodig.

Conclusie

Hoeveel MacBook en iMac van elkaar verschillen, hangt sterk af van de uitvoering die je kiest. Tussen de topklasse MacBook (15 inch Touch Bar) en basisklasse iMac (21 inch) zijn de verschillen niet al te groot. Sterker nog, hier beschikt MacBook Pro over 6 processorkernen, waar iMac er (slechts) 4 heeft. Maar hou je 'm naast iMac Pro, dan steekt iMac Pro er met 8, 10 of wel 14 processorkernen met kop en schouders bovenuit. Dit is verreweg de krachtigste Mac van allemaal.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.053 beoordelingen