The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Bob

Help ik kan niet kiezen: Apple iPhone of Samsung Galaxy?

In dit artikel zetten we de belangrijkste verschillen tussen Apple en Samsung smartphones voor je op een rijtje.

Besturingssysteem

Het voornaamste verschil tussen een iPhone en een Samsung-smartphone zijn de besturingssystemen: iOS en Android. Elk van de twee heeft zijn voor- en nadelen. Kort samengevat kun je zeggen dat iOS eenvoudiger is in gebruik en dat Android meer naar eigen wens is in te stellen. Hoe dat zit, leggen we hieronder uit.

Naast elkaar

Android Logo

iOS: eenvoudig maar saai

iOS heb je snel onder de knie. Daarnaast kan alleen Apple aanpassingen en apps uit de App Store op voorhand controleren. Hiermee garanderen ze in een zekere mate kwaliteit. Omdat Apple ook de hardware fabriceert zijn soft- en hardware perfect op elkaar afgestemd. Hierdoor heb je met iOS vrijwel altijd een soepele gebruikerservaring. Nadeel is dat iOS er altijd hetzelfde uitziet. Je kunt geen widgets plaatsen of app-iconen aanpassen.

iOS logo

Android: persoonlijker, maar ook ingewikkelder

Omdat er in Android meer aanpassingsmogelijkheden zijn, duurt het iets langer om dit besturingssysteem onder de knie te krijgen. Het voordeel is dat je Android meer naar je eigen smaak inricht. Wil je een bepaalde widget op je hoofdscherm of andere icoontjes voor je apps, dan is dit mogelijk. Telefoonfabrikanten staat het vrij om de look en feel van Android aan te passen. Hierdoor kan Android op een Samsung toestel er bijvoorbeeld anders uitzien dan op een Sony of HTC.

Aanbod en prijs

Het aanbod van iPhones en Samsungs verschilt nogal. Kies je voor een iPhone, dan is de keuze beperkt tot een paar modellen. Kies je voor een Samsung, dan heb je keuze te over. Kies je voor een iPhone, dan weet je dat je hier een aantal jaar mee vooruit kan. Kies je een Samsung, dan ligt het er net aan welk model je kiest. Goedkopere modellen raken al snel verouderd waardoor ze minder soepel werken, een probleem wat je bij duurdere modellen niet hebt.

Naast elkaar

verschillende iphone modellen

iPhone: weinig keus en prijzig

Kies je voor een iPhone, dan is de keus beperkt tot een handje vol modellen. Qua prijsklasse moet je denken aan het midden tot het hogere segment. In tegenstelling tot Samsung biedt Apple geen smartphones aan in het lagere segment. Oftewel: voor een iPhone heb je een redelijk dikke portemonnee nodig. De duurste modellen kosten zelfs meer dan € 1000,-. Dit terwijl ze niet meer kunnen dan de modellen van vijf- à zeshonderd euro. Het verschil zit hem in de grootte van het scherm en de opslagcapaciteit.

verschillende android modellen

Samsung: veel keus en voor elke portemonnee

Het aanbod Samsung smartphones is ruim en veelzijdig. Van goedkoop tot duur en van eenvoudig tot uitgebreid. Waar het grote aanbod aan toestellen een voordeel is, is bijkomend nadeel dat niet alle toestellen geschikt zijn voor alle doeleinden. De goedkoopste Samsung-telefoons zijn goed voor bellen, sms'en en internetten, maar zijn niet geschikt voor het zwaardere werk. Bij aanschaf van een Samsung is het belangrijk na te gaan hoe je het toestel wilt gebruiken en welk model daarbij past.

Kwaliteit

Een deel van de hogere prijs van iPhones is te verklaren door de kwaliteit van de telefoons. Toestellen worden vervaardigd uit hoogwaardige materialen en zijn goed afgewerkt. Dit zelfde geldt voor de duurdere Samsung-modellen. Een ander verhaal wordt het bij goedkopere Samsung-modellen. Waar de dure modellen zijn gemaakt van glas en metaal, tref je bij de goedkopere modellen voornamelijk plastic aan.

Naast elkaar

Voorkant iPhone

Glas en metaal

Apple maakt zijn iPhones van glas en metaal. Apple heeft oog voor detail en levert premium producten af. Dit voel en zie je wanneer je een iPhone vasthoudt: het toestel voelt luxe en kwalitatief hoogwaardig aan. Hierdoor gaan iPhones ook relatief lang mee. Een ander voordeel aan een iPhone is dat zowel het toestel als de software door Apple geproduceerd wordt. Hierdoor werken de twee optimaal samen en is een soepele gebruikerservaring gegarandeerd.

Voorkant Android

Van plastic tot premium

Tot 2015 waren Samsung-telefoons altijd van plastic. Bouwkwaliteit was prima, maar het voelde niet heel erg luxe aan. Met de introductie van de Galaxy S6 kwam daar verandering in. Deze is gemaakt van glas en metaal en heeft die premium uitstraling die het tot dan toe nog nooit had gehad. Sinds de Galaxy S6 zijn de topmodellen van Samsung fraai afgewerkte mobiele telefoons van hoogwaardige materialen. Dat geldt alleen voor de toestellen in het hogere segment. Ga je een stapje lager, dan is het weer voornamelijk plastic fantastic.

Conclusie: je kan het beste kiezen voor..

..een iPhone. Nee toch een Samsung. In alle eerlijkheid kunnen wij die keuze natuurlijk niet voor jou maken. Vraag jezelf de volgende 3 dingen af voordat je een nieuwe telefoon aanschaft:

Prijs Val je qua budget en wensen en eisen in het lagere segment, dan is de keuze eenvoudig: Samsung. Simpelweg omdat Apple geen toestellen heeft in dat segment. Betreed je het midden en hoge segment, dan wordt het een ander verhaal.

Merk apparaten in je huis Het is verstandig om te kijken naar eventuele andere apparaten die je gebruikt. Heb je thuis een Mac, een iPad en/of een Apple TV? Dan is een iPhone de meest logische keuze. Alle apparaten werken dan soepel met elkaar samen. Heb je een Chromebook, Android tablet en/of een Chromecast? Dan ben je om dezelfde reden beter af met een Samsung smartphone.

Wat ben je gewend? Negen van de tien keer dat iemand besluit over te stappen van het ene naar het andere merk, kan hij of zij niet wennen aan dat andere merk. Heb je nu een Android telefoon, dan voelt een Samsung vertrouwd. Ga je voor het eerst een smartphone kopen, dan is wellicht een iPhone de beste keus. Dit omdat je deze snel onder de knie hebt en omdat het toestel lang meegaat.

Bob
Artikel van:
Bob Telefoonspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 7.033 beoordelingen