The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Bob

Hoe kies je tussen een Apple iPhone of Samsung Galaxy?

Of een Apple iPhone of een Samsung smartphone beter bij jou past, is vooral een kwestie van smaak. De toestellen van deze merken verschillen namelijk behoorlijk op gebied van het besturingssysteem, de line-up en het ecosysteem. In dit artikel duiken we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen Apple iPhone en smartphones uit de Samsung Galaxy serie.

Besturingssysteem

Apple iOS besturingssysteem

Apple iPhone: gemakkelijk en veilig in gebruik

Apple's iOS is veelzijdig. Er zijn meer dan 1 miljoen apps beschikbaar voor je iPhone. Veiligheid staat daarbij voorop. Je downloadt enkel apps via de App Store en die apps worden door Apple gecontroleerd en goedgekeurd. Maak je daarnaast geen zorgen over je privacy. Apple verzamelt jouw data alleen lokaal, deze data verlaat je toestel niet tenzij je daar toestemming voor geeft. Ben jij niet zo technisch vaardig? iOS is ontworpen voor iedereen, zelf je oma kan ermee uit de voeten. En ook niet onbelangrijk: iOS gebruikers ontvangen lang en regelmatig updates. Apple lanceert ieder jaar een nieuwe iOS versie die je zelfs nog op een 5 jaar oude iPhone installeert.

Android besturingssysteem Samsung

Samsung Galaxy: aanpassen naar eigen smaak

Android is een open besturingssysteem ontwikkeld door Google. Omdat dit een open besturingssysteem is, giet Samsung een eigen sausje over de software heen. Hierdoor maak je bijvoorbeeld gebruik van vooraf geïnstalleerde Samsung apps als Samsung Health en de Galaxy Store. Hier download je bijvoorbeeld thema's, waardoor je achtergronden, menu's en icoontjes aanpast naar je eigen stijl. Bovendien heb je met Android de mogelijkheid om apps buiten de Play Store om te downloaden. Let daarmee wel op, want Google kan niet garanderen dat deze apps veilig zijn. Over het algemeen ontvangen Samsung Galaxy toestellen 3 software updates en 4 jaar lang beveiligingsupdates.

Line-up

Line-up Apple iPhone

Apple iPhone: normale, Max én mini formaten

Bij Apple geldt: hoe hoger het cijfer achter 'iPhone', hoe nieuwer het toestel is. Zo is iPhone 7 ouder dan iPhone 12. Een uitzondering op de regel is iPhone SE; deze compacte, betaalbare iPhone ziet er niet nieuw uit, maar werd geïntroduceerd in 2020. De meeste iPhone modellen hebben een 'normale' en een plus- of max-versie. Deze plus- en max-modellen hebben een groter (scherm)formaat maar hebben verder nagenoeg dezelfde specificaties als hun kleinere broertjes. De nieuwste iPhone modellen zijn iPhone 12 Pro (Max) en iPhone 12 (mini). Voor 't eerst introduceert Apple hiermee een 'mini' variant van het instapmodel.

Line-up Samsung

Samsung Galaxy: ruime keuze in verschillende prijsklassen

Met het uitgebreide aanbod in de Samsung Galaxy serie is er voor ieder wat wils. Note toestellen en smartphones uit de S serie zijn Samsung's toptoestellen. Deze telefoons beschikken over meerdere, goede camera's en hebben geen moeite met zware apps en games. De Galaxy A serie bestaat uit zowel toestellen uit de midden- als basisklasse. De middenklassers (A42 t/m A72) hebben allemaal meerdere camera's en een helder scherm. Hoe hoger het getal, hoe groter en krachtiger de telefoon. De A12 t/m A32 zijn Samsung's instapmodellen. Hiermee kun je prima uit de voeten als je vooral belt, whatsappt en af en toe internet.

Ecosysteem

Apple iPhone ecosysteem

Apple iPhone: naadloze samenwerking Apple producten

Kies je voor een iPhone of heb je al een ander Apple product? Dan is het aantrekkelijk om voor meer Apple producten te kiezen. Dit heeft te maken met Apple's ecosysteem en Continuïteit. Al je Apple producten werken naadloos met elkaar samen. Zo deel je bijvoorbeeld met AirDrop zonder wifi-netwerk of dataverbinding bestanden naar andere Apple producten. En denk aan Handoff, waarbij je aan een document op je MacBook begint en onderweg aan hetzelfde document verder werkt op je iPad.

Samsung ecosysteem

Samsung Galaxy: slimme Android apparaten en Samsung DeX

Het besturingssysteem Android draait niet alleen op telefoons, maar ook op bijvoorbeeld tablets en tv's en slimme koelkasten en wasmachines. Heb je thuis al apparaten met Android? Kies dan voor een Android telefoon. Android apparaten werken namelijk allemaal samen met elkaar. De meest optimale samenwerking haal je uit producten van hetzelfde merk. Dit heeft er mee te maken dat elke fabrikant het besturingssysteem een klein beetje aanpast. Verder sluit je jouw Samsung telefoon uit de S of Note serie aan op een monitor met een Samsung DeX docking station. Hierdoor tover je jouw smartphone om tot een kleine computer.

Opslag

Keuze iPhone opslag

Apple iPhone: maak je geen zorgen over je opslag met 512 GB

Bij iPhone zit de keuze 'm vooral in 64, 128, 256 en 512 GB. Wil je een wat ouder model zoals iPhone 6 (s Plus) of iPhone 7 (Plus), dan kies je ook nog voor 32 GB. Apple legt zelf bij 128 GB opslag de standaard. Dit is genoeg voor de gemiddelde gebruiker. Wil je meer foto's en video's lokaal opslaan of download je graag veel games? Kies dan voor 128 of 256 GB. Wil jij je nooit zorgen maken over opslag en komt opruimen niet in jouw woordenboek voor? Kies dan voor 512 GB opslag. Het geheugen van iPhone breid je niet uit, maar je gebruikt wel iCloud voor extra opslag.

Opslag keuze Samsung

Samsung Galaxy: uitbreidbaar geheugen

Kies je voor één van de toptoestellen van Samsung? Dan heb je keuze uit verschillende opslagmogelijkheden. In de S10 serie lopen de verschillende varianten van 128 GB tot het enorme opslaggeheugen van 1 TB, waarop je 250.000 foto's kwijt kan. De instapmodellen beschikken over 32 GB geheugen. Voor de gebruiker van dit soort basistelefoons is dit over het algemeen voldoende. De middenklassers bieden met 64 GB of 128 GB genoeg ruimte voor al je apps, foto's en bestanden. Heb je toch meer ruimte nodig? Op elke Samsung smartphone behalve de Note 10 breid je de opslagcapaciteit uit met een geheugenkaart.

Nieuwste modellen

Apple iPhone modellen

Apple iPhone: iPhone 12 (mini) en iPhone 12 Pro (Max)

Wil jij graag het nieuwste van het nieuwste? Apple's nieuwste iPhone modellen uit 2020 zijn iPhone 12 (mini) en iPhone 12 Pro (Max). De nieuwste modellen van Apple hebben veel met elkaar gemeen, zoals de krachtige A14 processor. iPhone 12 mini is de uitkomst als je op zoek bent naar een handzaam formaat én de beste specificaties. Voor het grootste scherm zit je goed bij iPhone 12 Pro Max. Is foto's maken jouw ding? Dan kun je met iPhone 12 Pro (Max) je geluk niet op. Deze iPhone beschikt over een veelzijdige, driedubbele camera.

Samsung Galaxy modellen

Samsung Galaxy: de S21 serie

De smartphones uit de Samsung Galaxy S21 serie zijn de nieuwste toptoestellen van Samsung. De toestellen zijn krachtig en hebben allemaal een scherm dat 120 keer per seconde ververst. Daarnaast beschikken de smartphones over goede camera's. Met de S21 Ultra zoom je zelfs tot 10 keer in zonder dat je foto minder scherp wordt. De S21 is met een 6,2 inch scherm redelijk handzaam. De 6,7 inch en 6,8 inch schermen van de S21 Plus en Ultra zijn een stuk groter. Je bedient deze smartphones daarom moeilijk met één hand.

Conclusie

Apple of Samsung? Daar kunnen we geen eenduidig antwoord op geven. Deze keuze is geheel afhankelijk van jouw wensen. Vind je privacy en updates die jarenlang meegaan belangrijk? Dan kom je eerder uit bij iOS. Toch kunnen veel Android gebruikers niet wennen aan iOS en andersom. Aan iPhone toestellen hangt over het algemeen een hoog prijskaartje, terwijl je bij Samsung ruime keuze hebt in verschillende prijsklassen. Verder speelt ook mee welke producten je al in huis hebt. Heb je al een MacBook of iPad? Dan kom je al snel uit bij iPhone. Heb je daarentegen Android apparaten in huis? Dan heb je meer aan een Samsung toestel omdat dit veel beter samenwerkt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen