The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Kasper

Advies over de beeldschermkwaliteit van een laptop

Aan de hand van een aantal specificaties hebben wij de beeldschermkwaliteit van een laptop ingedeeld in 3 categorieën: basisklasse, middenklasse en topklasse. Zo weet je beter wat je van het beeldscherm van een laptop mag verwachten.

Hoe bepalen we de beeldschermkwaliteit?

Het belangrijkste voor het bepalen van de beeldkwaliteit is de resolutie van het scherm. De resolutie bepaalt namelijk hoe scherp alles op het scherm wordt weergegeven. Zo zie je op een Full HD scherm bijvoorbeeld meer details dan op een scherm met een lagere resolutie en is een UHD, ook wel 4K genoemd, maar liefst 4 keer zo gedetailleerd als een Full HD scherm. Ook weegt een IPS paneel mee, waarop je vanuit alle kanten natuurgetrouwere kleuren ziet dan op een TN paneel.

Basisklasse

Laptop op bureau met Excel op het scherm geopend.

Een laptop met een basisklasse beeldscherm is voornamelijk geschikt voor internetten, e-mailen en tekstverwerken. Deze laptops beschikken meestal over een resolutie die lager is dan Full HD, wat deze laptops minder geschikt maakt om bijvoorbeeld in Full HD films te kijken of bijvoorbeeld foto’s te bewerken. Maar ook Full HD schermen met een TN paneel vallen in deze klasse, die zich juist wel lenen voor bijvoorbeeld gaming. Basisklasse beeldschermen vind je vooral in de goedkopere laptops en laptops met kleine schermen.

Een laptop in deze klasse heeft:

  • Een scherm met een resolutie die lager is dan Full HD (1920 x 1080)
  • Een 1920 x 1080, 1920 x 1200 of 1920 x 1280 met een TN paneel
  • Meestal een TN paneel

Middenklasse

Laptop op tafel in tentstand met Netflix op het scherm.

Laptops uit de middenklasse hebben minimaal een 1920 x 1080, ook wel een Full HD resolutie. Dit maakt deze schermen geschikt voor video- of fotobewerking, gaming en films kijken. De beeldkwaliteit van deze laptops is in combinatie met een IPS paneel al scherper dan bij de basisklasse, maar de kwaliteit is nog niet zo hoog als bij de topklasse, waar de laptops met de hoogste schermresoluties zich bevinden.

Een laptop in deze klasse heeft:

  • Minimaal een Full HD resolutie (1920 x 1080 of 1920 x 1280)
  • Altijd een IPS paneel

Topklasse

Laptop met Adobe After Effects open op het scherm.

Bij de topklasse vind je de laptops met de meest hoogwaardige schermen. Alleen de beeldschermen met een resolutie van hoger dan 1920 x 1280 behoren bij de top. Zo vallen laptops met een QHD resolutie (2560 x 1440) en een UHD resolutie (3840 x 2160) resolutie hieronder. Op deze beeldschermen zie je alle beelden heel scherp dankzij de hoge pixeldichtheid. Dit maakt deze laptops bijvoorbeeld uitermate goed geschikt als je professioneel video’s of foto’s wil bewerken in een resolutie die hoger is dan Full HD.

Een laptop in deze klasse heeft:

  • Een resolutie die hoger dan 1920 x 1280 is
  • Altijd een IPS paneel
Kasper
Artikel van:
Kasper Laptopspecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen