The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jan

Laptops vergelijken: hier moet je op letten

Je bent op zoek naar een nieuwe laptop, maar je weet niet zo goed welke laptop de juiste keus is. Wij gaan je helpen. Met deze tips word jij dé specialist in het vergelijken van laptops en kun je zelf een weloverwogen keuze maken. Na dit artikel toch nog vragen voor een van onze specialisten? Uiteraard staan wij telefonisch en in de winkel nog steeds voor je klaar met advies.

Gebruik

Vrouw werkt op een laptop.

Het is belangrijk om bij de aankoop van een nieuwe laptop na te denken over waar je de laptop voor gaat gebruiken. Als student heb je waarschijnlijk genoeg aan een laptop om verslagen mee te schrijven en af en toe een Netflix serie op te kijken. Alle laptops die wij verkopen zijn hiervoor geschikt. Bewerk je foto's voor je hobby of werk, dan heb je een krachtige laptop nodig met minstens een Intel Core i5 processor. Ben jij een fanatieke gamer? Dan heb je een laptop nodig met een goede grafische kaart. Denk aan een NVIDIA GeForce GTX 1650 of hoger.

Besturingssysteem

Een laptop met Windows logo.

Laptop: Windows

Windows van Microsoft is het meest gebruikte besturingssysteem en zie je terug op veel laptops. Om deze reden zijn er voor dit besturingssysteem veel programma's beschikbaar. Op veel kantoren en scholen werken ze met dit besturingssysteem van Microsoft. Bovendien draaien de meeste games op Windows. De meest recente versie is Windows 10.

Een MacBook met macOS logo.

MacBook: macOS

MacOS draait alleen op MacBooks. Het is gebruiksvriendelijk en de software werkt goed samen met de hardware. Bovendien werkt macOS goed samen met andere producten in het Apple ecosysteem, zoals iPhones en iPads. Apple producten zijn normaal gesproken wel duurder dan Windows apparaten.

Een Chromebook met Chrome OS logo.

Chromebook: Chrome OS

Chromebooks draaien op het besturingssysteem Chrome OS van Google. Met Chrome OS werk je in de Chrome webbrowser en installeer je Android programma's uit de Play Store. Chromebooks zijn interessant voor basisgebruik en studenten. Ze zijn een goede koop wanneer je voornamelijk wil internetten, e-mailen en tekstverwerken. Veel bekende software, zoals Photoshop en iTunes, werkt niet op een Chromebook.

Formaat en gewicht

Man op bank stopt laptop in oranje rugzak.

Het formaat en gewicht van een laptop zijn belangrijk bij het maken van de juiste keuze. Neem je je laptop veel onderweg mee voor studie of werk? Dan is het aan te raden om een laptop met een schermformaat van maximaal 14 inch (35 centimeter beelddiagonaal) en een gewicht van maximaal 1,5 kilogram te kopen. Een kleine, lichte laptop neem je namelijk makkelijk mee in je rugzak naar werk of college. Let wel op: deze modellen hebben geen numeriek toetsenblok. Bewerk je foto's of gebruik je je laptop voornamelijk thuis zonder externe monitoren? Dan maakt gewicht niet uit en is een 17 inch (43 centimeter beelddiagonaal) scherm aan te raden, zodat je meer details ziet.

Soorten laptops

Een normale HP laptop en een Acer 2-in-1 laptop.

Naast verschillen in gewicht en formaat, zijn er nog andere verschillen tussen laptops. Zo zijn er naast 'normale' modellen ook laptops die een touchscreen hebben en je dus ook met je vingers bedient. Laptops met een omklapbaar touchscreen, gebruik je ook als tablet. Dit zijn 2-in-1 laptops. Wanneer je twijfelt tussen een laptop en tablet zijn 2-in-1 laptops een goede keus.

Meer informatie

Man houdt HP laptop omhoog.

Maar hoe weet je dat je de juiste keuze maakt? Wij geven objectief advies, maar luister ook naar de ervaringen van anderen. Dit kan zowel advies van een expert als van gebruikers zijn. Lees daarom de reviews bij producten goed door. Specialisten bij Coolblue schrijven zelf ook reviews. Andere handige vergelijkingswebsites zijn: Consumentenbond, Tweakers en Hardware.info.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen