The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Kasper

Welk laptop inchformaat past bij mijn gebruikssituatie?

De ene laptop is de ander niet. Ze zijn allemaal verschillend in grootte, dikte en gewicht. Er zijn zoveel verschillende soorten laptops, dat het soms lastig is je te oriënteren. Vooral als je niet weet welke grootte het beste past bij wat je met de laptop wil doen. Op deze pagina lees je daarom welk inchformaat past bij jouw gebruikssituatie.

Laptop inchformaat kiezen

Welk inchformaat laptop bij jou past, hangt van meerdere factoren af. Om tot een goede beslissing te komen, is het handig jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Is een groot scherm belangrijk of liever een kleiner scherm?
  • Neem ik mijn laptop veel mee of werk ik vooral op een vaste locatie?

10 inch laptops

Vrouw stopt een 10 inch laptop in een handtas met een muis erbij.

10 inch laptops zijn het kleinste formaat laptops. Dat maakt ze ideaal voor onderweg, want deze laptops wegen nog geen kilogram. Even onderweg aantekeningen uitwerken of een YouTube-filmpje kijken gaat prima op deze laptops. Wil je echter programma’s gebruiken die scherp beeld nodig hebben of krachtige hardware, dan ben je bij een 10 inch laptop aan het verkeerde adres. In dat geval is het slim een grotere en krachtigere laptop te kopen.

11 inch laptops

Man werkt op 11 inch laptop aan een bureau met koffie erbij.

Net als de kleine 10 inch broertjes zijn 11 inch laptops vooral handig als je veel onderweg bent. Dit formaat laptops is eveneens lichtgewicht en daarom ideaal om in bijvoorbeeld de trein te gebruiken. Hardware technisch zijn deze laptops net als de 10 inch varianten geen hoogvliegers, dus fotobewerking of zwaardere taken zijn niet voor de 11 inch laptops weggelegd. Je Facebook tijdlijn checken, surfen op het web of je favoriete YouTube kanaal bekijken gaat deze laptops wel prima af.

12 inch laptops

Een 12 inch laptop op een bureau met muis en pen ernaast.

Doe je meer met jouw laptop dan huis-tuin-en-keukengebruik en ben je bovendien veel onderweg, dan kom je uit bij bijvoorbeeld 12 inch laptops. De krachtige hardware zorgt ervoor dat je ook zwaardere taken uitvoert op de laptop. Denk aan foto- of videobewerking of het schetsen van ideeën op een touchscreen. Net als de kleinere laptops is een 12 inch laptop handig om mee te nemen naar bijvoorbeeld college of je werk.

13 inch laptops

Man werkt op 13 inch laptop in koffiewinkel met plant op de achtergrond.

Vanaf 13 inch laptops spreek je van een volwaardige notebook met voldoende schermruimte. Dit formaat is handig mee te nemen en onderweg te gebruiken, maar ook om op locatie neer te zetten en daar te werken. 13 inch laptops zijn er van eenvoudige uitvoeringen tot luxe modellen met krachtige hardware. Of je hem nu gebruikt om mee te mailen, films mee te kijken of grafisch werk wil doen: er is een 13 inch laptop voor iedereen.

14 inch laptops

Vrouw houdt 14 inch laptop vast met andere hand in haar zij.

Het scherm van 14 inch laptops is iets groter dan een A4’tje. Handig voor onderweg en tegelijkertijd ook zeker geschikt om aan je bureau te gebruiken. Een 14 inch is het formaat voor jou wanneer je 13 inch te klein vindt en 15 inch laptops te kolossaal. Waar je ze voor gebruikt? Voor foto- en videobewerking, films kijken of simpelweg je inbox wegwerken. Zoals bij de 13 inch modellen is er altijd een 14 inch die aansluit bij jouw wensen.

15 inch laptops

Vrouw werkt op 15 inch laptop met koffiekopje ernaast.

15 inch laptops zijn het populairste laptop formaat. In tegenstelling tot kleinere laptops zijn ze wat moeilijker mee te nemen, maar op een vaste plek heb je een veel groter scherm om op te werken. Deze laptops zijn geschikt voor de meest eenvoudige of meest veeleisende taken. Dus of je nu filmpjes kijkt of maakt, gamer bent of misschien wel virtual reality wil verkennen, met een 15 inch laptop zit je voor elke taak goed.

17 inch laptops

Vrouw werkt op 17 inch laptop met diverse accessoires op het bureau erbij.

Het grootste formaat laptops. Wanneer je de laptop vooral op één plek wil gebruiken én je wil een zo groot mogelijk scherm, is een 17 inch iets voor jou. Het grote scherm maakt deze notebooks uiterst geschikt om met 2 vensters naast elkaar te werken. Wil je je favoriete games spelen of een film kijken op een zo groot mogelijk scherm, ook dan is een 17 inch het formaat wat je wil. Alleen niet bepaald makkelijk mee te nemen dus.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen