The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rick

Hoe maak ik mijn oven schoon?

Laten we eerlijk zijn: het schoonmaken van een oven is niet leuk. Zeker als je, zoals ik, niet na elk gebruik een doekje door je oven haalt. Gelukkig zijn er een aantal schoonmaakmethoden die het schrobben tot een minimum beperken.

Tips voor je begint

Zorg voordat je begint dat de oven is afgekoeld en dat alle roosters en bakplaten zijn verwijderd. Daarnaast is het belangrijk dat er geen vocht en schoonmaakmiddel in het elektrische gedeelte van de oven komt. Let in het bijzonder op de openingen bij de ventilator.

Optie 1: Oven schoonmaken met ovenreiniger

De meest voor de hand liggende manier om je oven te reinigen is met een ovenreiniger. Deze lossen op een veilige manier vetten en ingebrande voedselresten op. Het is een kwestie van inspuiten, in laten werken, en het vuil wegvegen met het een doekje. Let er wel op dat ovenreiniger niet kan worden gebruikt op katalytische oppervlakken. Katalytische oppervlakken zijn te herkennen aan hun ruwe structuur.

Ovenreiniger

  • Werkt snel.
  • Verwijdert aangebrande etensresten en vet.
  • Voor ovens, grills en barbecues.
  • Niet geschikt voor katalytische ovenwanden.

Optie 2: Oven schoonmaken met afwasmiddel

Wanneer je geen ovenreiniger in huis hebt, grijp dan terug op afwasmiddel. Om dit te gebruiken moet jouw oven wel op 60 graden in te stellen zijn. Giet ongeveer 250 ml water op de bodem van je oven. Voeg hier vervolgens een flinke scheut afwasmiddel aan toe. Sluit nu de oven en stel hem in op 60 graden en laat de oven een uur lang draaien. De combinatie van waterdamp en afwasmiddel weekt het vuil los. Gebruik na een uur een doekje om de ovenruimte schoon en droog te vegen.

Optie 3: Oven schoonmaken met citroen

Citroen is niet alleen lekker in de limonade, maar ook zeer geschikt als schoonmaakmiddel. Om je oven met citroen te reinigen, heb je naast een citroen een ovenvaste schaal nodig. Vul deze schaal met water, het sap van een halve citroen en in schijfjes gesneden citroen. Heb je last hebt van veel aangekoekt vuil? Wrijf dan met een halve citroen direct op het vuil. Laat de oven een kwartier draaien op de hoogste temperatuur. Veeg direct na afloop met een doek alle oppervlakken schoon en droog.

Optie 4: Oven schoonmaken met een zelfreinigingsprogramma

Sommige ovens hebben een programma waarmee de oven zichzelf schoonmaakt. Als dit zo is, staat het in de handleiding. Deze ovens maken zichzelf schoon door middel van pyrolyse. Bij pyrolyse wordt de temperatuur in de oven tot ongeveer 500 graden opgestookt, waardoor al het vuil verandert in as. Het enige wat je hierna nog moet doen is het as er met een doekje uitvegen.

Een stoomoven kan voorzien zijn van een programma waarbij stoom wordt gebruikt om vet en vuil los te weken. Als dit zo is, staat het in de handleiding. Hierna haal je er alleen nog een doekje doorheen.

Tips voor de volgende keer

Om te voorkomen dat je de volgende keer weer zoveel werk hebt, sluit ik af met een paar tips.

  1. Gebruik altijd bakpapier op je bakplaat. Een bakpapiertje vervangen is een stuk minder werk dan het schoonmaken van je bakplaat.
  2. Veeg na gebruik de ovenruimte direct schoon. Laat de oven wel eerst afkoelen, zodat je jezelf niet verbrand.
  3. Het schoonmaken van een ovenrooster met meerdere lagen vuil is vervelend. Was de ovenroosters daarom direct na gebruik af, zo koekt vuil en vet niet aan.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.667 beoordelingen