The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Jesper

Smartphone kiezen: waar moet je op letten?

Elk jaar komen er tientallen nieuwe telefoons op de markt. Het kan daarom moeilijk zijn om te bepalen welke smartphone je wil kopen. Het is goed om te bedenken wat je met je nieuwe telefoon gaat doen. Wil je er foto's mee maken? Of kijk je liever een filmpje? In dit artikel vertel ik waar je op moet letten bij je keuze voor een telefoon.

Smartphone kiezen

gsm kiezen

De ene smartphone is de andere niet. Waar je op moet letten bij je keuze, is afhankelijk van wat je met jouw smartphone gaat doen. Bedenk dus wat jij belangrijk vindt aan je nieuwe smartphone:

  • Welk formaat wil je?
  • Wat vind je belangrijk aan de camera?
  • Welk besturingssysteem wil je?
  • Hoe lang moet je batterij mee gaan?
  • Heb je een snel en krachtig toestel nodig?
  • Wil je regelmatig updates ontvangen?

Formaat

Welke gsm kopen formaat

Het formaat is erg belangrijk bij het kiezen van een smartphone. Een wat kleinere gsm past in je broekzak en is gemakkelijk met één hand te bedienen. Deze kleinere smartphones zijn niet geschikt om op te gamen of om comfortabel films en series op te kijken. Hiervoor zijn smartphones met een wat groter scherm een betere keuze. Wanneer je kleine handen hebt, zijn deze telefoons wel weer wat lastiger met één hand te bedienen. Bedenk dus goed wat je met jouw gsm gaat doen, voordat je kiest welk formaat voor jou geschikt is.

Camera

Smartphone beste camera

Als je regelmatig mooie beelden wil schieten met je smartphone, zijn er veel ingewikkelde specificaties om op te letten. Om je te helpen hebben we alle gsm's beoordeeld op bijvoorbeeld de opening van het diafragma, het aantal megapixels en beeldstabilisatie. Hierdoor zie je in één oogopslag of de camera voldoet aan jouw wensen. Let ook op het soort lens dat op de camera zit. Met een groothoeklens zet je weidse landschappen op de foto, terwijl je met een telelens ver inzoomt.

Besturingssysteem

gsm besturingssysteem android of ios

De meest voorkomende besturingssystemen zijn iOS en Android. iOS vind je terug op de smartphones van Apple en staat bekend om de veiligheid. Wel ben je wat beperkter in het uitwisselen van bestanden met een apparaat dat niet van Apple is. Android is het besturingssysteem van alle andere merken zoals bijvoorbeeld Samsung en Huawei. Deze merken leggen allemaal een eigen schil met bijvoorbeeld niet-verwijderbare apps over het besturingssysteem heen. Android One is een kale Android versie waarbij je bovendien maandelijks veiligheidsupdates ontvangt.

Batterij

smartphone beste batterij

Wil je niet de hele dag van stopcontact naar stopcontact huppelen? Dan is het belangrijk dat er een goede batterij in je smartphone zit. De batterijduur van een mobiele telefoon is erg afhankelijk van je gebruik. Om een goed, gemiddeld beeld te krijgen, vragen we al onze klanten om de batterijduur te beoordelen. Wij berekenen het gemiddelde cijfer dat deze klanten geven. Aan de hand daarvan geven we elke smartphone een beoordeling van matig tot uitstekend.

Snelheid

Welke smartphone past bij mij

Als je graag een spelletje speelt of veel apps tegelijk gebruikt, is de snelheid van je smartphone erg belangrijk. Om je te helpen, hebben wij elke gsm beoordeeld en de snelheid ingedeeld in klassen van matig tot uitstekend. Hierbij kijken we vooral of er een krachtige processor in het toestel zit. Ook is het werkgeheugen belangrijk: hoe groter dat is, hoe meer taken de smartphone tegelijkertijd kan uitvoeren. Verder heeft ook het besturingssysteem invloed op de snelheid.

Updatebeleid

Smartphone updates

Software- en beveiligingsupdates zijn belangrijk voor de levensduur van je smartphone. Google (Android) en Apple (iOS) brengen elk jaar een software update uit. Deze updates zorgen voor extra functies en verbeteren bijvoorbeeld de batterijduur en snelheid van je toestel. Beveiligingsupdates verschijnen maandelijks en dichten acute veiligheidslekken in het besturingssysteem. Hoe snel en hoe vaak je software- en beveiligingsupdates krijgt, verschilt per toestel. Hoe langer en vaker je updates ontvangt, hoe beter. Wij hebben daarom elke smartphone beoordeeld op het updatebeleid.

Specifieke vergelijkingen

welke smartphone kopen vergelijken

Je weet ondertussen welke zaken belangrijk zijn om in de gaten te houden bij het kiezen van een smartphone. Toch kan het kiezen nog steeds lastig zijn. Kan je bijvoorbeeld maar niet kiezen tussen de Samsung Galaxy A51 en A71? Wil je weten de verschillen zijn tussen iPhone X en iPhone 8? Lees dan onze vergelijkingen. Hierin hebben we steeds verschillende specifieke telefoons naast elkaar gelegd om jou te helpen met je keuze voor een gsm.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 14.271 beoordelingen