The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jesper

Smartphone kiezen: waar moet je op letten?

Elk jaar komen er tientallen nieuwe telefoons op de markt. Het kan daarom moeilijk zijn om de perfecte smartphone te kiezen. Het is goed om te bedenken wat je met je nieuwe telefoon gaat doen. Wil je er foto's mee maken? Of kijk je liever een filmpje? In dit artikel vertel ik waar je op moet letten bij je keuze voor een telefoon.

Foto's maken

Telefoon beste camera

Als je regelmatig mooie beelden wil schieten met je smartphone, zijn er veel ingewikkelde specificaties om op te letten. Om je te helpen hebben we alle telefoons beoordeeld op bijvoorbeeld de opening van het diafragma, het aantal megapixels en beeldstabilisatie. Hierdoor zie je in één oogopslag of de camera voldoet aan jouw wensen. Let ook op het soort lens dat op de camera zit. Met een groothoeklens zet je weidse landschappen op de foto, terwijl je met een telelens ver inzoomt.

Films en series kijken

Telefoon beste scherm

Wil je je telefoon gebruiken om te kijken naar je favoriete films en series? Ook met het inschatten van de schermkwaliteit helpen we je een handje. We hebben elke smartphone scherm beoordeeld op de schermtechniek en de scherpte. Verder hebben we gekeken of het toestel HDR 10 ondersteunt. Hiermee spatten de kleuren van je scherm af. We geven elke smartphone een beoordeling van matig tot uitstekend. Hierdoor zie je eenvoudig of het scherm voldoet aan jouw wensen.

Besturingssysteem

Telefoon besturingsysteem android of ios

De meest voorkomende besturingssystemen zijn iOS en Android. iOS vind je terug op de smartphones van Apple en staat bekend om de veiligheid. Wel ben je wat beperkter in het uitwisselen van bestanden met een apparaat dat niet van Apple is. Android is het besturingssysteem van alle andere merken zoals bijvoorbeeld Samsung en Huawei. Deze merken leggen allemaal een eigen schil met bijvoorbeeld niet-verwijderbare apps over het besturingssysteem heen. Android One is een kale Android versie waarbij je bovendien maandelijks veiligheidsupdates ontvangt.

Batterij

Wil je niet de hele dag van stopcontact naar stopcontact huppelen? Dan is het belangrijk dat er een goede batterij in je smartphone zit. Door te filteren op batterijprestatie vind je smartphones die wij beoordeeld hebben van matig tot en met uitstekend. Hiervoor hebben we voor elke smartphone gekeken naar de accucapaciteit. Daarnaast is het ook belangrijk hoe groot en zuinig het scherm is. Verder hebben we gekeken naar de processor en het werkgeheugen.

Snelheid

Welke telefoon past bij mij

Als je graag een spelletje speelt of veel apps tegelijk gebruikt, is de snelheid van je smartphone erg belangrijk. Om je te helpen, hebben wij elke smartphone beoordeeld en de snelheid ingedeeld in klassen van matig tot uitstekend. Hierbij kijken we vooral of er een krachtige processor in de telefoon zit. Ook is het werkgeheugen belangrijk: hoe groter dat is, hoe meer taken de smartphone tegelijkertijd kan uitvoeren. Verder heeft ook het besturingssysteem invloed op de snelheid.

Speciale eigenschappen

Welke telefoon past bij mij

Naast een goede camera, een mooi scherm en een betrouwbaar besturingssysteem zijn er meer eigenschappen die een telefoon geschikt voor jou maken. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om 2 simkaarten te plaatsen (dual sim), zodat je werk en privé gescheiden houdt. Daarnaast zijn er de vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning die ontgrendeling eenvoudig en veilig maken. Met een waterdichte telefoon maak je je geen zorgen als je je telefoon meeneemt naar het zwembad of je werk in de buitenlucht.

Specifieke vergelijkingen

smartphone vergelijken

Je weet ondertussen welke zaken belangrijk zijn om in de gaten te houden bij het kiezen van een smartphone. Toch kan het kiezen nog steeds lastig zijn. Kan je bijvoorbeeld maar niet kiezen tussen de Samsung Galaxy A40 en A50? Wil je weten de verschillen zijn tussen iPhone X en iPhone 8? Lees dan onze vergelijkingen. Hierin hebben we steeds verschillende specifieke telefoons naast elkaar gelegd om jou te helpen met je keuze voor een telefoon.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 4,6 / 5 - 3.480 beoordelingen