The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lieze

Wat is een recirculatie dampkap?

Een recirculatie dampkap filtert de lucht in je keuken en blaast die schoon terug de kamer in. Handig wanneer je geen luchtafvoer naar buiten hebt. Houd er wel rekening mee dat een recirculatie dampkap minder krachtig is dan een luchtafvoer dampkap. Je leest hier wat een recirculatie dampkap is, hoe deze werkt en wat de nadelen zijn.

Hoe werkt een recirculatie dampkap?

Recirculatie dampkap

Een recirculatie dampkap zuigt de lucht op, filtert het, en blaast het terug de keuken in. De lucht circuleert. Vandaar de naam 'recirculatie dampkap'. In de dampkap zitten koolstoffilters. Koolstof heeft van nature de eigenschap om vuil op te nemen. Wanneer de dampkap de kooklucht opzuigt, absorbeert het koolstoffilter het vuil en de geurtjes uit de lucht. De lucht is schoon en de dampkap blaast deze terug de ruimte in.

Wat zijn de voor- en nadelen van een recirculatie dampkap?

  • Is geschikt voor keukens zonder afvoer naar buiten

De dampkap filtert de lucht schoon, hierdoor is hij ook geschikt voor in keukens zonder een luchtafvoer naar buiten.

  • Je moet de koolstoffilters regelmatig vervangen

In een recirculatie dampkap nemen de koolstoffilters het vuil uit de opgezogen lucht op. Op een gegeven moment zijn ze verzadigd en moet je ze vervangen. Hoe lang je een filter gebruikt is afhankelijk van het soort filter, hoe vaak je de dampkap gebruikt, en wat je kookt. Een normale filter gaat gemiddeld 6 tot 8 maanden mee.

  • Hij neemt minder geur weg

Een recirculatie dampkap filtert ongeveer 85 á 90 procent van de geurtjes uit de kooklucht. Naarmate je de filter langer gebruikt, gaat de werking achteruit en blijven geurtjes sneller hangen.

  • Hij maakt meer geluid

Door het 'extra' onderdeel, het filter, maakt de dampkap meer geluid. Hoeveel precies staat beschreven in de productspecificaties op de productpagina op onze website.

  • Hij heeft minder zuigkracht

De zuigkracht is minder goed als je de dampkap als recirculerende dampkap gebruikt. De zuigkracht vermindert met 20 tot 30 procent wanneer je de dampkap niet met luchtafvoer gebruikt.

Welke recirculatie dampkappen zijn er?

Je koopt een recirculatie dampkap meestal als luchtafvoer dampkap. Je moet deze dan zelf geschikt maken voor recirculatie door een filter te plaatsen. In sommige gevallen moet je hem ombouwen met een recirculatieset. Op de productpagina staat met welke van de 2 manieren je het product geschikt maakt voor recirculatie.

Hoe bouw ik een luchtafvoer dampkap om?

Recriculatieset

Het ombouwen van je dampkap doe je eenmalig met een recirculatieset. Deze zijn verschillend per merk en ze zijn productspecifiek. Koop een set die geschikt is voor jouw product. De recirculatieset zit vrijwel nooit inbegrepen bij de dampkap, je bestelt deze er dus los bij. Nadat je de set geïnstalleerd hebt, hoef je alleen de filters nog regelmatig te vervangen.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 8.976 beoordelingen