The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Devon

Advies over vaatwassers

Als je een nieuwe vaatwasser koopt, wil je natuurlijk wel dat deze in je woning past en aan al je eisen voldoet. Daar willen wij je graag bij helpen. Op deze pagina vind je advies over verschillende soorten vaatwassers, belangrijke functies en de nazorg als je een vaatwasser hebt gekocht. Zo vind je eenvoudig de vaatwasser die het beste bij je past.

1. Model: welk type vaatwasser heb ik nodig?

Ga je een nieuwe vaatwasser kopen dan heb je de keuze tussen een vrijstaande vaatwasser en een inbouw model. Een vrijstaande vaatwasser kies je als je de vaatwasser los in de keuken wilt plaatsen. Bouw jij je vaatwasser liever in? Dan heb je keuze uit een volledig geïntegreerd, half geïntegreerd of onderbouw model. Welk type je kiest, hangt ervan af in welke mate jij de automaat in je keuken wilt laten opgaan.

2. Formaat: welk formaat vaatwasser heb ik nodig?

Wanneer je een inbouw vaatwasser kiest, is het belangrijk dat je weet wat de maten van je nis zijn. Zo weet je zeker dat je nieuwe vaatwasser past. Wil je een volledig geïntegreerd of half geïntegreerd model, dan heb je een frontpaneel nodig. Op de productpagina van de afwasmachine vind je de benodigde nismaten. Wanneer jouw nismaten in deze range vallen, weet je dat het apparaat in jouw keuken past.

3. Energieklasse: wil je energie besparen?

Energieklasse

Energieklasse

Als je niet te veel energie wilt gebruiken, kies dan voor een energiezuinige vaatwasser. Dit zijn vaatwassers met een energieklasse A+++ of hoger. Bij het bepalen van de energieklasse wordt gekeken hoeveel water en energie een vaatwasser nodig heeft voor een standaard programma. Elke energieklasse omhoog verbruikt 10% minder energie.

Eco-programma

Eco-programma vaatwassers

Om energie te besparen zijn er vaatwassers die een eco-programma hebben. Met dit programma gebruikt de vaatwasser minder water en energie. Er zijn ook programma's waarbij de vaatwasser de hoeveelheid water aanpast aan de vuilgraad of de belading. Heb je je vaatwasser maar voor de helft gevuld? Met de halve beladingssensor verbruik je niet te veel water en energie. En met de aquasensor gebruikt de vaatwasser precies genoeg water en energie om jouw vaat schoon te krijgen.

4. Geluidsniveau: wil je een stille vaatwasser?

Geluidsniveau vaatwasser

Als je bijvoorbeeld een open keuken hebt, of graag in de daluren de vaat doet, is een stille vaatwasser handig. Elke 3 decibel die het geluidsniveau omhoog gaat, is een verdubbeling van de geluidssterkte. Dit betekent dat een vaatwasser van 48 decibel voor jou dubbel zoveel geluid maakt als een vaatwasser van 43 decibel. Ter vergelijking: een langsrijdende auto produceert 50 decibel. Wil je een stille vaatwasser? Kijk dan naar modellen met een geluidsniveau van 43 decibel of minder.

5. Capaciteit: hoeveel ruimte biedt de vaatwasser?

Capaciteit vaatwasser

De ruimte die een vaatwasser heeft, druk je uit in couverts. Eén couvert is een set eetgerei voor 1 persoon. Dus een beker, bestek, bord, glas en een kom. Voor een gezin met 4 gezinsleden zijn dit na ontbijt, lunch en diner 12 couverts die in de vaatwasser gaan. Als je een klein huishouden hebt, dan heb je aan een vaatwasser met een inhoud van 11-12 couverts genoeg. Heb je een groot huishouden of eet je graag uitgebreid, kies dan voor een vaatwasser met 13 of meer couverts. Zo weet je zeker dat alle vaat erin past.

6. Extra features

Het belangrijkste doel van een vaatwasser is het schoon krijgen van je vaat. Maar wat nou als je servies hebt dat een speciale behandeling nodig hebt? Of juist snel de vaat wilt doen? Kies dan een vaatwasser die over een specifiek programma beschikt.

Flexibele inrichting

Een flexibele inrichting is handig wanneer je grote pannen of ovenschalen in de vaatwasser plaatst. Bij sommige vaatwassers verstel je het bovenrek zodat je de vaatwasser makkelijker uitruimt.

Kort programma

Dit speciale programma reinigt je vaat sneller dan het normale programma. Binnen minder dan 45 minuten heb jij weer een schone vaat.

Behoedzaam programma

Met dit programma gebruikt de vaatwasser zachte waterstralen en een lagere temperatuur om jouw porselein en kristal te beschermen.

Intensief programma

Met een intensief programma gebruikt de vaatwasser harde waterstralen op een hogere temperatuur om aangekoekte etensresten te verwijderen.

Extra droog

Een vaatwasser met extra droog programma beschikt over het Zeolith systeem of opent automatisch na de wasbeurt. Het Zeolith systeem gebruikt speciale droogkorrels die vocht omzetten in warmte. Zo komt er geen condens op je vaat en ruim je het meteen op.

Te bedienen via app

Sommige vaatwassers bedien je met een app, waarmee je de vaatwasser aanzet, ziet hoe lang het programma nog duurt en een ander programma selecteert. De functies en mogelijkheden verschillen per merk.

Startuitstel

Met het startuitstel bepaal je zelf wanneer je de vaatwasser laat draaien. Zo maak je gebruik van het dalurentarief of is je vaat schoon wanneer je thuiskomt van werk.

Resttijdindicatie

Hiermee zie je hoelang het nog duurt voor je vaat gedaan is. Bij sommige vaatwasser zie je dit op het bedieningspaneel, anderen hebben vloerprojectie.

7. Heb je een probleem of vraag over je vaatwasser?

Vaatwasser problemen

Voor of na de aankoop van je vaatwasser heb je waarschijnlijk veel vragen. Zoals hoe je hem goed onderhoudt zodat hij extra lang meegaat. Of waarom de vaatwasser niet optimaal werkt. Bekijk onze artikelen om te zorgen dat jouw vaatwasser optimaal zijn werk doet.

8. Vaatwasmiddel

Vaatwasmiddel

Hoe vervelend is het wanneer je net de hele vaatwasser hebt ingericht en er dan achterkomt dat het vaatwasmiddel op is? Sla daarom een extra groot pak vaatwasmiddel in, dan zit je voorlopig even goed.


© 1999 - 2018 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.458 beoordelingen