The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Francis

Hoe bepaal ik de juiste maten voor mijn inbouw vaatwasser?

Wanneer je een nieuwe inbouw vaatwasser kiest, is het belangrijk dat je let op de nismaten van je keuken. Dit zijn de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte. Daarnaast let je op het formaat van je frontpaneel. In dit artikel lees je hoe je dit stap voor stap opmeet, zodat je nieuwe vaatwasser gegarandeerd in je keuken past.

Stap 1: meet de nishoogte

Allereerst is het belangrijk om de hoogte van de nis te meten. Dit is de ruimte waarin je de vaatwasser plaatst. Je meet met een rolmaat de hoogte vanaf de onderkant van de nis tot de bovenkant van de nis. Zorg hierbij dat je de rolmaat strak houdt. Wanneer je de nishoogte hebt opgemeten, weet je hoe hoog de vaatwasser moet zijn.

Stap 2: meet de hoogte van het frontpaneel

Het frontpaneel geeft de vaatwasser hetzelfde uiterlijk als je keukenkastjes. Je bevestigt het paneel op de voorzijde van je vaatwasser. Het is belangrijk dat het frontpaneel van je keuken precies op de voorkant van de vaatwasser past. Wanneer het paneel hoger is dan de vaatwasser, kan de vaatwasser niet goed open en dicht. Je hebt 2 soorten vaatwassers met een frontpaneel: volledig geïntegreerd en half geïntegreerd.

Volledig vs. half geïntegreerd

Visual te meten frontpaneel van een volledig geintegreerde vaatwasser

Volledig geïntegreerd

Het bedieningspaneel zit aan de binnenzijde van de vaatwasser. Het frontpaneel zit over de gehele buitenkant van de vaatwasser heen. Je meet de hoogte van het gehele frontpaneel op.

Visual te meten frontpaneel van een half geintegreerde vaatwasser

Half geïntegreerd

Het bedieningspaneel zit aan de buitenzijde van de vaatwasser. Het frontpaneel zit niet over de hele voorkant van de vaatwasser heen, maar stopt bij het bedieningspaneel. Je meet dus het gedeelte op tot het bedieningspaneel.

Stap 3: meet de nisdiepte

Visual van de te meten nisdiepte

Meet de diepte van de nis. Houd de rolmaat aan de linker- of rechterzijde en meet de diepte vanaf de achterzijde tot de voorkant van de nis.

Staat de vaatwasser nog in de nis?

Wanneer het echt niet lukt om je inbouw vaatwasser uit de nis te halen, meet dan de diepte van het keukenblad op. Trek er 5 centimeter af voor de ventilatie en de leidingen aan de achterkant van je vaatwasser. Bepaal de nisdiepte alleen op deze manier, wanneer je de vaatwasser écht niet uit de nis kan halen. Op deze manier is de kans namelijk groter dat je de diepte te groot of te klein opmeet.

Stap 4: meet de nisbreedte

Visual van de te meten nisbreedte

Meet de breedte van de binnenkant van de nis. Span de rolmaat dus van de linker- naar de rechterkant van de nis. De standaard breedte voor een nis in de keuken is 60 cm. Heb je een smalle nis? Dan is de kans groot dat deze 45 cm breed is.

Stap 5: vul de afmetingen nauwkeurig in onze keuzehulp in

Nu je alles hebt opgemeten, is het belangrijk dat je een vaatwasser kiest die aan de maten voldoet en het bedieningspaneel op de juiste plek heeft zitten. Zo zorg je ervoor dat de vaatwasser perfect past in jouw keuken. Houd alle afmetingen bij de hand en kies in onze keuzehulp de optie die hierbij past. Is de hoogte van de nis bijvoorbeeld 86 centimeter? Dan kies je voor de range '85,5 cm - 86,4 cm'. Selecteer in de keuzehulp de range waarin de hoogte van jouw nis past.

Waarom een range, je hebt toch 1 nishoogte?

Op de inbouwtekening op de productpagina zie je een minimale en maximale hoogte van de vaatwasser. Dit komt omdat je de hoogte van de vaatwasser binnen deze range kunt aanpassen met de pootjes onder de vaatwasser. Zo zorg je ervoor dat de vaatwasser precies in de nis past.

Heb je een IKEA keuken?

Heb je een IKEA keuken? Dan zijn er verschillende dingen waaraan je kunt zien of je vaatwasser past. We helpen je hier graag bij.

IKEA® is een geregistreerde handelsnaam van Inter IKEA Systems B.V.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen