The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Francis

Hoe meet je de nismaten op voor een inbouw vaatwasser?

Wanneer je een nieuwe inbouw vaatwasser kiest, is het belangrijk dat je let op de nismaten van je keuken. Dit zijn de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte. Daarnaast let je op het formaat van je frontpaneel. In dit artikel lees je hoe je dit stap voor stap opmeet, zodat je nieuwe vaatwasser gegarandeerd in je keuken past.

Stap 1: meet de nishoogte

Visual opmeten nishoogte vaatwasser

Allereerst is het belangrijk om de hoogte van de nis te meten. Dit is de ruimte waarin je de vaatwasser plaatst. Houd hierbij rekening met de vloer die voor de nis ligt. Deze ligt vaak iets hoger dan de vloer in de nis, omdat hier geen laminaat of plavuizen ligt. Meet vanaf de vloer in jouw keuken tot de hoogte van de nis. Zo voorkom je dat deze centimeters net het verschil maken. Zorg hierbij dat je de rolmaat strak houdt.

Stap 2: meet de hoogte van het frontpaneel

Het frontpaneel geeft de vaatwasser hetzelfde uiterlijk als je keukenkastjes. Je bevestigt het paneel op de voorzijde van je vaatwasser. Het is belangrijk dat het frontpaneel van je keuken precies op de voorkant van de vaatwasser past. Wanneer het paneel hoger is dan de vaatwasser, kan de vaatwasser niet goed open en dicht. Je hebt 2 soorten vaatwassers met een frontpaneel: volledig geïntegreerd en half geïntegreerd.

Volledig vs. half geïntegreerd

Visual te meten frontpaneel van een volledig geintegreerde vaatwasser

Volledig geïntegreerd

Het bedieningspaneel zit aan de binnenzijde van de vaatwasser. Het frontpaneel zit over de gehele buitenkant van de vaatwasser heen. Je meet de hoogte van het gehele frontpaneel op.

Visual te meten frontpaneel van een half geintegreerde vaatwasser

Half geïntegreerd

Het bedieningspaneel zit aan de buitenzijde van de vaatwasser. Het frontpaneel zit niet over de hele voorkant van de vaatwasser heen, maar stopt bij het bedieningspaneel. Je meet dus het gedeelte op tot het bedieningspaneel.

Stap 3: meet de nisdiepte

Visual van de te meten nisdiepte

Meet de diepte van de nis. Houd de rolmaat aan de linker- of rechterzijde en meet de diepte vanaf de achterzijde tot de voorkant van de nis.

Staat de vaatwasser nog in de nis?

Wanneer het echt niet lukt om je inbouw vaatwasser uit de nis te halen, meet dan de diepte van het keukenblad op. Trek er 5 centimeter af voor de ventilatie en de leidingen aan de achterkant van je vaatwasser. Bepaal de nisdiepte alleen op deze manier, wanneer je de vaatwasser écht niet uit de nis kan halen. Op deze manier is de kans namelijk groter dat je de diepte te groot of te klein opmeet.

Stap 4: meet de nisbreedte

Visual van de te meten nisbreedte

Meet de breedte van de binnenkant van de nis. Span de rolmaat dus van de linker- naar de rechterkant van de nis. De standaard breedte voor een nis in de keuken is 60 centimeter. Heb je een smalle nis? Dan is de kans groot dat deze 45 centimeter breed is.

Stap 5: meet de plint op en bepaal het deursysteem

Vaatwasser met plint

Meet de hoogte van de plint onder jouw keuken. Is jouw plint hoger dan 9 centimeter? Kies dan voor een vaatwasser met een sleepdeursysteem. Hierbij schuift het keukenpaneel naar boven tijdens het openen, waardoor hij niet tegen de plint aankomt. Is de plint 9 centimeter of lager? Dan is zowel een deur-op-deursysteem als sleepdeursysteem mogelijk.

Stap 6: vul de afmetingen nauwkeurig in onze keuzehulp in

Nu je alles hebt opgemeten, is het belangrijk dat je een inbouwvaatwasser kiest die aan de maten voldoet en het bedieningspaneel op de juiste plek heeft zitten. Zo zorg je ervoor dat de vaatwasser perfect past in jouw keuken. Houd alle afmetingen bij de hand en kies in onze keuzehulp de optie die hierbij past. Vind je het lastig om de maten goed te meten. Zoek dan je huidige model vaatwasser op en ga uit van de nismaten van dat product.

Heb je een IKEA keuken?

Heb je een IKEA keuken? Dan zijn er verschillende dingen waaraan je kunt zien of je vaatwasser past. We helpen je hier graag bij.

IKEA® is een geregistreerde handelsnaam van Inter IKEA Systems B.V.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen