The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat is een compactcamera en wanneer kies je hiervoor?

Het aanbod van compactcamera's is erg groot. Maar wat ze allemaal gemeen hebben is het compacte formaat. De grote vraag is alleen: wanneer kies je voor een compactcamera? Om hierachter te komen is het goed om eerst te weten wat een compactcamera precies is en wat je er aan hebt.

Wat is een compactcamera?

Wat is een compactcamera?

Een compactcamera is zoals de naam al zegt een compacte camera. Hierdoor is deze camera meestal erg licht van gewicht. Dit komt door het vaste objectief en de vaak relatief kleine sensor. Je neemt hem zo gemakkelijk overal mee naartoe. Voor de hobbyfotograaf die alleen familie- en feestfoto's maakt, is dit een hele fijne camera. De instapmodellen werken op volautomatische basis waardoor je er zonder al te veel moeite voor te doen een goede foto mee maakt.

Welke beeldkwaliteit levert deze camera?

Beeldkwaliteit

Doordat de meeste compactcamera's over een relatief kleine beeldsensor beschikken, maak je er geen beelden mee van de hoogste kwaliteit. Geavanceerde compactcamera's hebben een grotere sensor, waardoor je beelden wel helder en gedetailleerd zijn. Deze modellen zijn vaak een stuk duurder. Als je een compactcamera gebruikt voor het maken van vlogs, is een grotere sensor aan te raden. Hiermee maak je namelijk kwaliteitsvideo's.

Wat voor instellingsmogelijkheden heb ik?

Instellingsmogelijkheden

Een instapmodel voor de beginnende fotograaf of de gelegenheidsfotograaf bevat niet zo veel opties. Dit maakt deze modellen erg makkelijk om te bedienen. Op de geavanceerde compactcamera's pas je veel meer instellingen aan. Deze modellen beschikken over (half)automatische en handmatige standen. Zo kan ook de creatieve hobbyfotograaf aan de slag met een compactcamera. Omdat een compactcamera een vaste lens heeft, is het niet mogelijk om voor een andere lens te kiezen.

Wanneer kies ik voor een compactcamera?

Compactcamera kiezen

Je kiest over het algemeen voor een compactcamera als je op zoek bent naar een kleine lichtgewicht camera. Daarnaast zijn de instapmodellen erg geschikt voor de gelegenheidsfotograaf die snel een foto wilt maken. Maar ook voor de creatieve hobbyfotograaf zijn er compactcamera's. Met de geavanceerde modellen bereik je via de diverse instellingsmogelijkheden elk gewenst fotoresultaat. Deze beelden zijn vaak van goede kwaliteit. Het enige nadeel van de compactcamera is het vaste objectief dat je niet kunt verwisselen.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.035 beoordelingen