The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jan

Hoe kies je een stille laptop?

Eindelijk! Je gaat een nieuwe laptop kopen. Maar sommige laptops produceren flink wat herrie. En je wilt geen essay typen of artikel lezen op een laptop die lawaai maakt. Voor welke laptop moet je dan gaan? Hier helpen we jou op weg bij het kiezen van een stille laptop.

Stille laptop kiezen

Wil je graag een stille laptop? Kies dan een laptop met de volgende specificaties:

  • Een Intel Core M processor
  • Een shared videokaart
  • Een SSD schijf

De processor

Meisje werkt in Coolblue trein.

Laptops met een Intel Core i5 of i7 processor zijn vaak lawaaierig. Deze processor zijn erg krachtig en worden vaak met een ventilator gekoeld. Deze ventilatoren produceren brommende geluiden die storend kunnen zijn. Gebruik je jouw laptop voornamelijk voor internetten, e-mailen en tekstverwerken? Dan kun je voor een laptop met een minder krachtige processor zoals een Intel Core i3, Intel Celeron of Intel Pentium processor gaan. Let wel op: hiermee is je laptop een stuk minder snel.

Een shared videokaart

Man kijkt kattenfilmpjes op MacBook.

Speel je geen zware games op je laptop, kies dan voor een laptop met een shared videokaart. Een geïntegreerde videokaart deelt het geheugen met de processor en andere componenten, waardoor deze minder krachtig is dan een aparte videokaart, maar wel een stuk stiller. Een losse videokaart zorgt namelijk voor meer warmte en zet de ventilator van je laptop harder aan het werk.

Een SSD

SSD in een laptop.

Een harde schijf kan van zichzelf aardig wat geluid maken, dus ga daarom voor een laptop met een SSD. Daarnaast maakt een SSD je stille laptop ook nog eens een stuk sneller. Programma's en Windows starten met een SSD binnen enkele seconden op.

Toch een krachtigere laptop nodig?

Heb je toch echt een i5 of i7 processor nodig, voor bijvoorbeeld foto's of video's bewerken? Of ben je een fanatiek gamer en kun je niet zonder dedicated videokaart? Dan is er een grotere kans dat je laptop lawaai maakt en vaak kan dit ook niet anders. Lees daarom eerst goed de reviews van een laptop door, want het kan per model verschillen hoeveel geluid hij maakt.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen