The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kasper

Welke videokaart heb ik nodig in mijn laptop?

Als je wil gamen, je VR-bril wil aansluiten of 3D modellen wil maken met je laptop, dan heb je een laptop met dedicated videokaart nodig. Een videokaart levert namelijk de vereiste grafische spierkracht om deze veeleisende taken uit te voeren en beelden vloeiend weer te geven op je scherm. Maar welke videokaart heb je waarvoor nodig in je laptop? Dat leg ik je in dit artikel uit.

Wat voor videokaarten zijn er?

Coolblue medewerker in winkel helpt klant met het kiezen van een laptop.

De videokaarten die je in een laptop terugvindt zijn van AMD of NVIDIA. Beide van deze merken beschikken over een groot scala aan aanbod, al zijn de top videokaarten van NVIDIA vaak net iets krachtiger dan die van AMD. Zo zijn de AMD Radeon RX kaarten dedicated en bij NVIDIA zijn dit de GeForce kaarten. Beide fabrikanten hebben kaarten voor elke gebruikssituatie. Bedenk van tevoren wat je wil doen met je laptop en selecteer op basis hiervan de juiste laptop.

Ik wil internetten en of foto’s bewerken

MacBook in koffiebar met op beeldscherm Coolblue vlog op YouTube.

Wil je enkel een filmpje kijken op YouTube, Instagram bekijken of je vakantiefoto’s retoucheren? Dan heb je geen dedicated videokaart nodig. Een laptop zonder dedicated videokaart is dan voldoende. Als je met fotobewerking aan de gang wil, moet je er wel rekening mee houden dat je minimaal een Intel Core i5 of AMD A12 processor nodig hebt om soepel te werk te gaan.

Ik wil gamen

Gamen op laptop in donkere slaapkamer.

Wil je gamen, dan moet je je afvragen wat voor games je gaat spelen en op welke instellingen je games speelt. Hoe grafisch intensiever de games, hoe krachtiger de videokaart moet zijn om met een stabiele frames per seconde te spelen. Kies minimaal een GTX 1050 kaart wanneer je niet al te grafisch veeleisende games speelt. Wil je elke game op de hoogste instellingen spelen, kies dan voor minimaal een GTX 1070. Of kies voor een RTX kaart: dit zijn de nieuwste kaarten van NVIDIA.

Ik wil games in virtual reality spelen

Vrouw met virtual reality bril op hoofd en in hand vr controller.

Wil je games in VR spelen, dan heb je een krachtige videokaart nodig. En een VR-bril natuurlijk. De minimale eis qua videokaart voor VR is een GTX 1060. Wil je dat je games soepeler draaien of dat de kwaliteit van je virtuele omgeving toeneemt, ga dan voor een GTX 1070, 1080 of zelfs een 1080Ti. Zo weet je zeker dat je VR games er goed uitzien en de optimale frames per seconde haalbaar is. Of ga voor minimaal een RTX 2060 videokaart als je helemaal up-to-date wil zijn.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.231 beoordelingen