The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Alex

Advies over stofzuigers met zak

Grote kans dat je 'm wel eens gebruikt hebt: de traditionele stofzuiger met zak. Dit zijn sledestofzuigers waarbij stof in een stofzuigerzak belandt. Wat hier nu precies handig aan is en wat de voor- en nadelen zijn, leg ik je in dit artikel uit.

Hoe werkt een stofzuiger met zak?

Bij een stofzuiger met zak belandt het opgezogen vuil en stof in de stofzuigerzak. Achter de stofzak zit een uitblaasfilter. Dit filter zorgt ervoor dat de opgezogen lucht wordt gefilterd van alle kleine stofdeeltjes en allergenen. Op deze manier komt het vuil en stof niet met de uitblaaslucht terug de kamer in. Enige wat jij moet doen is deze stofzuigerzak eens in de 3 maanden vervangen en het uitblaasfilter schoonmaken.

Voor- en nadelen

Een stofzuiger met zak heeft zowel voor- als nadelen. Vooral als we dit vergelijken met een stofzuiger zonder zak.

  • Grotere opvangcapaciteit
  • Verwisselen van de stofzuigerzak is hygiënisch
  • Geluidsniveau is lager dan bij zakloze stofzuigers
  • Stof belandt in de stofzak, hierdoor blijft de stofzuiger schoon
  • Zuigkracht neemt af zodra de stofzak vol raakt
  • Je moet steeds nieuwe stofzuigerzakken aanschaffen

Waarom zou ik een stofzuiger met zak willen?

Of een stofzuiger met zak voor jou geschikt is, hangt af van je leefsituatie en behoeften. Dit betekent dat dit dus voor iedereen anders is. Een stofzuiger met zak raad ik vooral aan bij 2 specifieke gebruikssituaties: als je huisdieren hebt of allergisch bent voor stof.

Dierenharen

Heb je huisdieren, dan heb je ook last van rondslingerende dierenharen. Over het algemeen kiezen de meeste huisdierenbezitters een stofzuiger met zak. De stofzak houdt dierenharen beter bij elkaar. Daarnaast is het niet nodig de stofzak te openen, je gooit 'm gewoon weg. Als laatste dient de stofzuigerzak ook gelijk als extra filter. Hierdoor blijven geurtjes die de dierenharen eventueel met zich meebrengen in de stofzak en komen deze niet met de uitblaaslucht mee terug de kamer in.

Allergieën

Als je allergisch bent, dan heb je geen zin om tijdens het stofzuigen telkens weer in een niesbui uit te barsten. Als je een stofzuiger met zak gebruikt, dan weet je zeker dat je zo min mogelijk in contact komt met het opgezogen stof en vuil, waar je allergisch op zou kunnen reageren. De stofzuigerzak verzamelt namelijk al het stof en als de zak vol zit gooi je die gewoon weg. Je hoeft dus niet, zoals bij zakloze stofzuigers, zelf een stofreservoir leeg te gooien. Zo verklein je de kans op die niesbui aanzienlijk.

Stofzuiger zonder zak

Nu zijn er ook stofzuigers zonder zak die wél geschikt zijn voor dierenharen en allergieën. Het is dus vooral belangrijk om de voor- en nadelen van beide stofzuigers af te wegen. Wil je meer weten over stofzuigers met zak? Lees dan het adviesartikel.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.525 beoordelingen