View Coolblue in English? Yes| No
Geschreven door Lieze

Advies over microgolfovens

We beantwoorden op deze adviespagina de vraag waar je op moet letten bij het kopen van een microgolfoven. Daarnaast geven we je nog meer tips en adviezen zodat je na het lezen van dit artikel zonder moeite het beste exemplaar voor jou kiest.

Vrijstaande of inbouw microgolfoven

Vrijstaande microgolfovens

Een vrijstaande microgolfoven kun je overal neerzetten: op het aanrecht, op de koelkast, in je studentenkamer of in de bedrijfskantine. Het enige waar je op moet letten, is de ruimte die hij nodig heeft om te ventileren. Dit verschilt per model en staat in de gebruiksaanwijzing. Een algemene richtlijn is dat je 10 cm afstand tussen de microgolfoven en de muur houdt. Dit geldt voor zowel de achter- als zijkant van het apparaat.

Inbouw microgolfovens

Wil je de microgolfoven netjes wegwerken in je keukenkastje? Kies dan een inbouw microgolfoven. Deze modellen hebben een andere afvoer van warmte en zijn daarom geschikt om in te bouwen. Hij vormt dan één geheel met de rest van je keuken. Bij een inbouw microgolfoven zijn er een aantal extra dingen waar je op moet letten zoals de nismaten en het type deur. Zo moet je bij een deur met horizontale klep rekening houden met dat je de microgolf niet te hoog in je keukenkastje plaatst. Anders kun je niet gemakkelijk je etenswaren in en uit de microgolf halen. Wil je weten hoe je een nismaat moet op meten, bekijk dan onze adviespagina voor inbouw microgolfovens.

Hoe wil je je eten bereiden?

Solo microgolfoven Combi microgolfoven Oven
Alleen opwarmen Ja Nee Nee
Alleen bakken Nee Nee Ja
Allebei: opwarmen én bakken Nee Ja Nee

Hoeveel watt heb ik nodig?

Laag Gemiddeld Hoog
Wattage Tot 900 900 - 1.000 > 1.000
Snelheid maaltijd opwarmen Gemiddeld Snel Zeer snel

Hoelang wil je dat de magnetron meegaat?

De bouwkwaliteit van een microgolfoven geeft een indicatie van de levensduur. Hoe hoger de bouwkwaliteit, hoe langer de microgolfoven meegaat. Wil jij jarenlang genieten van je nieuwe microgolfoven? Kies dan een model met de bouwkwaliteit topklasse. Vind jij de kwaliteit en levensduur minder belangrijk? Dan is een middenklasse of basisklasse geschikt.

Wat wil je opwarmen?

pizza

Een maaltijd opwarmen kun je in elke microgolfoven, maar voor het bereiden van ovenschotels, taart of ovenfriet heb je speciale functies nodig. Welke functie heb je nodig voor welk gerecht? Wij geven je een overzicht van de meest gemaakte microgolfovengerechten en welk model daarvoor geschikt is.

Aantal personen

Eet je vaak alleen of moet je voor het hele gezin elke dag een maaltijd op tafel zetten? Dit is belangrijk om te bedenken zodat je weet of je 1 bord of een ovenschaal met lasagne voor 5 personen in de microgolfoven kwijt moet kunnen.

Inhoud

Hoe meer inhoud in liters de microgolfoven heeft, hoe groter de ovenschalen die erin passen. Wil jij alleen kant-en-klaarmaaltijden opwarmen? Dan is een microgolfoven van 25 liter voldoende. Wil je grote ovenschotels maken met lasagne of een quiche? Kies dan een microgolf met een inhoud van 40 liter of meer. Wij raden het volgende aan:

  • Kleine magnetrons: Inhoud tot 25 liter
  • Middelgrote magnetrons: inhoud van 25 tot 40 liter
  • Grote magnetrons: inhoud van 40 liter of meer

Inschuifhoogtes

Sommige magnetrons hebben meerdere inschuifhoogtes, zodat je verschillende gerechten tegelijkertijd kunt bereiden. Bovenin bak je bijvoorbeeld een rooster met mini pizza's gaar en onderin een ciabatta. Ook handig wanneer je voor een grote groep moet koken en 2 of 3 ovenschotels tegelijk wilt bakken.

Draaiplateau

De meeste magnetrons hebben een draaiplateau zodat de microgolven alle kanten van het gerecht bereiken en doordringen. Hiermee voorkom je dat je koude stukken in het midden van je gerecht krijgt. Wanneer je grote ovenschalen in je magnetron wilt opwarmen of bakken dan is het handig om een magnetron zonder draaiplateau te kiezen of met een uitschakelbaar draaiplateau. Zo botsen rechthoekige ovenschalen niet tegen de wanden van de magnetron aan tijdens het draaien.

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een magnetron?

1. Bedieningsmenu

Wil je de magnetron bedienen met een draaiknop of met touchscreen? Een draaiknop is gemakkelijk maar met een mechanische (touchscreen) bediening kun je vaak de tijd of het aantal wattage preciezer instellen.

2. Automatische programma's

Automatische programma's hebben standaardinstellingen om bijvoorbeeld etenswaren te ontdooien of om restjes eten op te warmen. Op basis van gewicht en type voeding wordt het juiste wattage en de benodigde bereidingstijd bepaald.

3. Geheugenfunctie

De geheugenfunctie onthoudt de instellingen van je favoriete gerecht. Eet je bijvoorbeeld elke maandag een kant-en-klaarmaaltijd? Met 1 druk op de knop heb jij dan de juiste bereidingstijd en wattage ingesteld.


© 1999 - 2018 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 13.024 beoordelingen